Поглед назад: Двете папки

07:30, 04 фев 21 / Поглед назад 25 4529 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Навършват се 24 години от паметната дата 4 февруари 1997 г., когато България успява да преодолее най-тежката политическа криза в новата си история. По това време страната е обхваната от невиждани протести. Стотици хиляди българи са по улиците, защото инфлацията е чудовищна, магазините са празни, а в Държавния резерв дори няма жито за хляб.

Практически България е доведена от комунистите за втори път до фалит в рамките на 10 години. Правителството на БСП с министър-председател Жан Виденов банкрутира финансово и политически. Доларът става 3000 лева, а пенсиите се свиват до 3 долара.

Въпреки грандиозния си политически и икономически провал, наследниците на българските комунисти поискаха да съставят ново правителство, защото парламентът не беше разпуснат, а в него БСП имаше пълно мнозинство от 125 депутати.

Технически те могат да съставят и следващо правителство и нямат нито морални, нито политически задръжки да го направят.

На 4 февруари настоящият вътрешен министър Николай Добрев, придружен от новия лидер на БСП Георги Първанов (впрочем и двамата заместници на така охулвания Жан Виденов) занасят на президента Петър Стоянов папка с ново правителство с министър-председател именно Николай Добрев.

Това е същият Николай Добрев, който само две седмици по-рано разрешава на подведомствената му полиция, в качеството му на министър на вътрешните работи, да бие жестоко с палки хората, протестиращи пред Народното събрание. Сред битите и ранените тогава е и бившият министър-председател Филип Димитров.

Само две седмици по-рано, на 22 януари е започнал мандата на новоизбрания президент от СДС Петър Стоянов. Още преди встъпването си в длъжност, той категорично подкрепя протестиращите хора и бързо става техен любимец. По това време и години след това, Петър Стоянов има неизменно обществено одобрение от над 80 на сто, което никой друг български политик и преди, и след това, не може да постигне.

Подкрепен категорично от българския народ, в 11:50 сутринта на 4 февруари, Петър Стоянов не приема папката с правителството на Добрев и Първанов. В 15.00 часа президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност и след повторен категоричен отказ на Стоянов да им връчи мандат, БСП се съгласява на предсрочни избори. В 18.00 часа президентът Петър Стоянов излиза пред ликуващите хора, които вече са били разбрали за свалянето на комунистите от власт и обявява край на кризата и път към нови парламентарни избори. Това се счита за изключителна победа за новоизбрания президент и е била отбелязана подобаващо от цялата световна преса.

Снимка: www.petarstoyanov.com

На 11 февруари, президентът Петър Стоянов отправя официално писмо до Мишел Камдесю, управляващ директор на Международния валутен фонд и му предлага незабавни преговори за въвеждане на валутен борд.

На 13 февруари, президентът Стоянов назначава служебно правителство с министър-председател Стефан Софиянски. Първата задача на служебното правителство на Петър Стоянов е да подаде молба за НАТО, нещо, което президентът е обещал в своята предизборна програма, с която и е избран категорично.

Предсрочните избори са насрочени от президента за 19 април. Тогава Обединените демократични сили, начело с Иван Костов печелят абсолютно мнозинство на фона на демократичната вълна, заляла България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама