Най-добрите съвети за джогинг

17:40, 01 фев 20 / Любопитно 25 2309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тичането за здраве е един от най-лесните, евтини и не изискващи особена екипировка спортове. От десетилетия е практикуван от милиона хора по света, а списание Outside решава да събере най-полезните съвети, свързани с него.

Стягане на цялото тяло

Макар да смятаме, че е най-вече за краката, при тичането е важно цялото ни тяло да е в кондиция. Специалистите съветват да го поддържаме с лицеви упори, коремни преси, йога и пилатес. Последните помагат за гъвкавостта.

Задължителен стречинг след джогинг

Колкото и дълго да сме тичали, не трябва да се подвеждаме по желанието просто да спрем и да се отпуснем. Стречингът е важен за здравето на мускулите ни.

Избягай този хълм

Когато имаме възможност да тичаме сред природата, е препоръчително да се възползваме от релефа. Изкачването на хълмове работи добре за силата и мобилността на таза, а и гори повече калории.

Постоянство и планиране

Най-сигурният начин да не пропуснем сутрешния или вечерен джогинг е, като направим план да деня си от сутринта. Да знаем какво ще закусим, кои дрехи за спорт ще облечем и как ще планираме всичко в часовете от деня.

 

Храненето и хидратацията са от съществено значение

Ако целта ни е да свалим килограми с джогинг, е препоръчително да ограничим въглехидратите като хляб, паста, тестени изделия и захар. Колкото по-малко обработени храни, толкова по-добре. И да наблегнем на плодове, зеленчуци, много вода и никакъв алкохол.

Студеното време не е пречка

За да не губим тренинг дори през зимата, е добре да предвидим бюджет за подходящи за минусови температури дрехи за джогинг. Такива са ветро- и водоустойчиви якета, ръкавици и водонепромокаеми маратонки за тичане с голям грайфер.

Обувките са най-важни

Маратонките за тичане имат определен живот. Обикновено той е между 500 и 1000 км. Когато сме ги минали, е добре да ги сменим. Лесен начин да "отчетем" това е с приложенията за тичане, които пазят данни за общия брой изминати километри.

Дните за възстановяване са важни

Когато сме бягали маратон или сме имали ден, посветен на тренировка, не трябва да подценяваме дните "в покой". Те са важни за възстановяването на мускулите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама