Британският флаг е свален от сградата на Европейския съвет

08:10, 01 фев 20 / Свят 25 2464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Флагът на Великобритания беше снет от сградата на Европейския съвет, където протичат срещите на върха на страните-членки, съобщава БГНЕС. 

„Флагът на Великобритания е махнат от сградата на Европейския съвет, защото страната напуска Евросъюза”, гласи надписа към видеото, публикувано на страницата на Съвета в Twitter. На него се вижда как служители на институцията снемат британския флаг, а останалите 27 флага остават на мястото си.

Brexit вече е факт 

В полунощ на петък срещу събота Великобритания приключи почти половин век интеграция с най-близките си съседи и напусна Европейския съюз. Една минута след полунощ Великобритания стана първата държава, напуснала 28-членния Евросъюз.

След Brexit - всичко, което трябва да знаем

Официалните празненства няма да бъдат твърде шумни поради уважение към близо половината от населението, което искаше да остане в ЕС и продължава да се страхува от раздялата, предаде АФП. Тази година раздялата няма да е пълна. Предстои 11-месечен преходен период, договорен като част от споразумение за напускане на ЕС и Великобритания, ратифицирано тази седмица.

Кралството и ЕС ще продължат да съществуват така, сякаш не е имало никакъв „развод”- Британците ще могат да работят и да търгуват свободно с нациите на ЕС до 31 декември и обратното, въпреки че Великобритания вече няма да бъде представена в институциите на блока.

Все пак до края на годината двете страни ще трябва да съгласуват всички условия за бъдещото - съществуване и взаимодействие и най-вече да се опитат да сключат споразумение за свободна търговия. Но в правен аспект Великобритания е вън - без лесен път назад.

Задават се търговски преговори

Британските евроскептици десетилетия наред водят кампания за освобождаване на страната си от това, което те виждат като прекалено бюрократична и необяснима институция. Джонсън обеща да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, за да може Великобритания да сключва търговски сделки по целия свят. Но как точно ще работи това - и на каква цена за фирмите, които зависят от бизнеса на ЕС, не е ясно.

Как ще бъдат преразпределени местата в Европейския парламент след Brexit?

Сделката за развод реши проблема с дълговете на Лондон, правата на емигрантите от ЕС, статута на Северна Ирландия и преходния период. Но Джонсън си даде само 11 месеца за договаряне на ново партньорство, обхващащо всичко - от търговията до сътрудничеството в областта на сигурността. Той изрази желание да постигне „амбициозно” споразумение за свободна търговия, а и да се договори също за запазването на тясно сътрудничество в редица области, преди всичко в сферата на сигурността и разузнаването.

Ако преговорите между Великобритания и ЕС се провалят, страната ще се изправи пред най-тежкия от всички възможни сценарии за напускане: въвеждане на мита, рязък скок на цените, опашки на тировете по границите, възможен дефицит на лекарства и европейски продукти. Премиерът Джонсън ще представи плановете си в реч в понеделник, но Брюксел вече предупреди, че трябва или да ограничи амбициите си, или да поиска повече време.

Отделно Обединеното кралство тази година ще трябва да приеме нова мигрантска политика, а също да започне търговски преговори със страните, които не влизат в ЕС. Правителството заяви в петък, че се надява в продължение на три години да постигне споразумения за свободна търговия, които да обхващат 80% от търговския оборот. Джонсън също иска търговска сделка със САЩ, чийто президент Доналд Тръмп е голям привърженик на Brexit. Държавният секретар Майк Помпео приветства потенциалните възможности по време на посещение в Лондон в четвъртък, казвайки: "Ще видите огромните ползи, които се полагат и на двете ни държави в резултат на това." 

Борис Джонсън в обръщение към нацията

"Излизането на страната от ЕС e начало на нов етап в живота на всички британци, който трябва да мине под знака на обединението и обновлението", това заяви в специално обръщение към нацията британският премиер Борис Джонсън. Това беше направено един час, преди Великобритания официално да напусне ЕС.

„Най-важното нещо, което си струва да се каже днес, е, че това не е край, а начало. Това е този момент, когато идва зазоряването и завесата се вдига за началото на ново действие. Това е моментът за истинско национално обновление и изменение", казва се в обръщението му му.

Борис Джонсън подписа споразумението за излизането на Великобритания от ЕС

Според премиера трябва да се отстранят различията в развитието на различните региони на страната. „Това е зората на нова ера, в която повече няма да се съгласяваме, че възможностите за вас и вашите семейства да зависят от това в коя част на страната живеете. Това е онзи момент, когато започваме да се обединяваме и да излизаме на ново равнище. Нашата роля като правителство, моята работа е да обединим нашата страна и да поведе напред”, отбеляза Джонсън.

„Става дума и използването на новите възможности на възстановената независимост за осъществяването на промени, за които са гласували хората – било за контрола върху миграцията, създаването на свободни пристанища, освобождаването на нашия риболовен отрасъл, сключването на споразумение за свободна търговия. Или просто за създаване на наши собствени закони за благото на народа на тази страна", подчерта още премиерът.

Той отбеляза, че независимо от всичките си силни страни Евросъюзът за 50 години е поел в посока, която повече не е подходяща за Великобритания. „Настъпи моментът, когато ние може истински да се обединим и да повишим стандарта си. Като победим престъпността, трансформираме Националната служба за здравеопазване, подобрим образованието и използваме най-добрите технологии, извършвайки най-значителното възраждане на нашата инфраструктура от викторианските времена", изтъкна Джонсън.

Сред другите приоритети той посочи борбата срещу климатичните промени, борбата за правата на човека в света и подкрепа за женското образование. Премиерът се изказа за това Brexit да послужи като „начало на нова ера на приятелското сътрудничество между ЕС и енергичната Британия”, която наред с това е и „велика европейска държава”. 

Реакциите на Брюксел

Brexit предизвиква "смесени чувства", пишат председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в коментар във в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

След Brexit Лондон може да загуби пълноценния достъп до европейския пазар, смятата трима европолитици. Те обръщат внимание на факта, че нито едно решение не може да остане без последствия.

"У нас, председателите на трите най-важни органи на ЕС, както и у много други, Brexit неизбежно ще предизвика желание за размисъл и смесени чувства", отбелязват авторите на публикацията.

Макрон: Брекзит е сигнал за тревога, който трябва да бъде чут

"Ние мислим за британците като за част от нашите институции на ЕС, които помогнаха за подобряване на живота на милиони европейци. Ние мислим за Обединеното кралство и неговия народ, за неговото творчество, изобретателност, култура и техните традиции, които до днес оказват значително влияние върху образа на нашия Съюз “, пишат тримата големи от Евросъюза. В същото време те обещават да намерят нови начини за сътрудничество с Лондон като "съюзник и партньор".

В Лондон отваря врати дипломатическо представителство на ЕС

От днес дипломатическото представителство на ЕС във Великобритания отваря врати, гласи изявление на първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

„Дипломатическото представителство на Евросъюза от днес ще бъде представяно от делегацията на ЕС под мое ръководство като върховен представител по външната политика и сигурността. Работата му започва от днес”, уточнява се в съобщението.

За ръководител на делегацията на ЕС е назначен португалският дипломат Жуан Вале де Алмейда. "В допълнение към такива традиционни задължения на делегация на ЕС в трета страна (нечленуваща в ЕС), като дипломатическо представителство на ЕС, координация и отчетност на ЕС и отстояване на ЕС в приемащата страна, тя (делегацията) ще играе ключова роля за изпълнението на споразумението за излизането на Обединеното кралство”, пояснява Борел. 

Британските власти първоначално планираха Brexit на 29 март 2019 г., но законопроектът беше многократно отхвърлян от британския парламент. През декември 2019 г. в страната бяха проведени предсрочни парламентарни избори, в резултат на които Консервативната партия на премиера Борис Джонсън получи абсолютно мнозинство в парламента. В началото на януари Камарата на общините подкрепи споразумението за Брекзит. На 22 януари законът мина и през Камарата на лордовете, а на 23 януари кралица Елизабет II постави подписа си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама