Как ще бъдат преразпределени местата в Европейския парламент след Brexit?

15:50, 31 яну 20 / Свят 25 2219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1-ви февруари, след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС Европейският парламент ще има 705 места, в сравнение с предишните 751 (максималният позволен брой в договорите на ЕС). От общо 73 места на Обединеното кралство, 27 са преразпределени на други държави членки, като останалите 46 ще бъдат запазени в резерв за възможни бъдещи разширявания на ЕС, съобщиха от Европарламента.

Разводът между Великобритания и ЕС става факт

Според предварителните разчети Германия няма да промени броя на представителите си в Евроапарламента и те ще останат 96, като ще запази водещото си място по брой евродепутати. Промяна нама да има и при Белгия, Чехия, Гърция, Унгария, Португаия, България, Литва, Латвия, Словения, Кипър, Люксмбург и Малта.

Снимка: ЕП

Най-голяма е промяната за Франция и Испания, които добавят по 5 нови места в ЕП към досегашните. По 3 допълнителни депутатски места ще имат Италия, Ирландия и Нидерландия. С по един евродепутат в поевече ще са Полша, Румъния, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хъратия и Естония.

Brexit ще се отрази и на разпределението на силите в ЕП. След напускането на Обединеното кралство водещата група на ЕНП ще се увеличи с 5 души, групата на социалистите намалява с 6 души, а тази на центрисите от "Обнови Европа" нараства с 11 души. Групата на "Зелените" намалява със 7 депутати, към групата "Идентичност и демокрация" ще се присъединят трима нови членове, а тази на реформаторите и конформистите ще изгуби трима. Без промяна остава Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, а независимите евродепутати се стопяват наполовина - от 53 на 27.

Снимка: ЕП

Кои са новите евродепутати?

Всички нови евродепутати бяха избрани по време на европейските избори през май 2019 г. В зависимост от националните правила, някои имена вече бяха потвърдени от съответните държави членки, докато други все още се очаква да бъдат получени от администрацията на ЕП.

Разпределение на местата: няма губещи

Преразпределението на местата гарантира, че нито една страна на ЕС няма да изгуби от това, докато някои държави членки ще получат от едно до пет допълнителни места, за да се компенсира недостатъчното им представителство след демографските развития в тези страни.

Новото разпределение на местата взема предвид размера на населението на държавите членки, както и необходимостта от минимално представителство за европейските граждани в по-малките страни.

Принципът на „регресивна пропорционалност“ означава, че по-малките страни имат по-малко членове на ЕП в сравнение с по-големите държави, но също така, че евродепутатите от по-големите страни представляват повече граждани от техните колеги от по-малките държави.

Посланик Ема Хопкинс: Ще има промяна на таксите на студентите във Великобритания

Следващи стъпки

Европейският парламент ще продължи да оказва влияние на преговорите относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Брекзит ще засегне и състава на комисиите и междупарламентарните делегации на ЕП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама