Кафявата захар не е по-добра от бялата, твърди диетолог

20:40, 30 яну 20 / Здраве 25 1741 Topnovini
1

„Захарта е бялата смърт, а кафявата тръстикова захар е добра“ - това е популярно убеждение, което създава опасност за здравето, твърди московският диетолог Алексей Ковалков, предава БГНЕС като цитира РИА Новости.

„Сега медиите и социалните мрежи активно популяризират и разпространяват информацията, че захарта е зло и е вредна за здравето. Това твърдение е вярно, но само отчасти - продуктите, съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни последици, произтичащи от това, но заместителите на захарта също повдигат много въпроси”, каза Ковалков.

"Хората се опитват да намерят заместители на захарта. Първият са подсладителите. Вторият е замяната на бялата захар с някаква „по-естествена” – например тръстиковата, нерафинирана кафява захар и така нататък. Но всяка захар е захар. Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза“, казва лекарят.

Безвредността на тръстиковата захар или кафявата захар е по-скоро маркетингов ход. В магазините тя струва значително по-скъпо от "класическата" бяла захар и има разработен пазар за нея. Както каза Ковалков, такава "оцветена" захар може да бъде дори по-вредна от обичайната.

"Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там, където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде изядена от плъховете суровината се поръсва с арсен. Захарта го абсорбира. Според технологията тя трябва след това да бъде рафинирана и превърната в бяла захар. Но защо да я рафинираме и прочистваме, ако кафявата захар струва два пъти по-скъпо? Тоест, няма никаква полезност в нерафинираната кафява захар, само в допълнение получавате и арсен", твърди диетологът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани