Бивш офицер от спецчастите на САЩ вероятно е организирал бягството на Карлос Гон

10:56, 30 яну 20 / Свят 25 1825 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Токио бяха издадени заповеди за арест на бившия офицер от спецчастите на армията на САЩ Майкъл Тейлър и неговия помощник Джордж Зайек, които предполагаемо са участвали в организирането на бягството от Япония на Карлос Гон миналия декември.

Според информационната агенция Киодо, цитирана от ТАСС и БГНЕС, те могат да бъдат обвинени в укриване на престъпник. В същото време беше издадена и друга заповед за арест - на самия Гон - за нарушаване на закона за влизане и излизане от страната.

Япония издаде заповед за арест на жената на Карлос Гон

Тейлър е служил дълго време в специалния отряд на американската армия, известен като Зелените барети. След това той, както отбелязва Киодо, е създал компания с дейност в областта на сигурността, изпълнявала различни задачи, включително в Афганистан и Ирак. Зайек е работил в сътрудничество с тази компания повече от 10 години, съобщи агенцията.

След като избяга от домашен арест, Гон, според Киодо, се срещнал с тези хора в хотел в Токио, след което с високоскоростен влак е пристигнал в Осака. Според агенцията, от международното летище бившият мениджър на „Нисан“ е бил отведен с частен бизнес самолет, който е отлетял за Турция на 29 декември. Там Гон се е прехвърлил в друг частен самолет, който го откарал в Ливан, където се намира сега.

Карлос Гон: Сам организирах бягството си от Япония

Гон, който има гражданство във Франция, Бразилия и Ливан, беше арестуван в Токио на 19 ноември 2018 г. Според разследването той не е декларирал суми от възнаграждението си, възлизащи на 9 милиарда йени (повече от 80 милиона долара) като председател на борда на директорите на „Нисан“ от 2010 до 2018 година. Срещу него са повдигнати и други обвинения. През април миналата година Гон беше освободен от затвора и изпратен под домашен арест срещу голяма гаранция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама