Акцент на деня: "Хвани ме, ако можеш"

17:30, 29 яну 20 25 5269 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Прокуратурата и полицията отново насочиха мерника си към Васил Божков. Рано сутринта органите на реда влязоха в офиси на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“, на „Национална лотария“ на ул. „Фритьоф Нансен“ и в бившата резиденция на Тодор Живков в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена.

Самият Божков заяви пред ТОПНОВИНИ, че няма информация за причините за акциите. Той обясни, че се намира извън България, но това не означава, че се крие. Бизнесменът коментира още, че до момента българските власти не са го търсили за разпит, но изрази готовност да се върне у нас в рамките на няколко часа, ако се свържат с него по телефона.

В късния следобед главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Васил Божков е обявен за международно издирванеПовдигнати са му седем обвинения - за организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство и за престъпление по служба. Заедно с него органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария". Попитан търсен ли е Божков, тъй като бизнесменът твърди, че прокуратурата не се е свързала с него, Гешев отговори, че всеки обвиняем може да твърди каквото си иска. "И адвокатът на Баневи твърдеше, че всеки момент ще се върнат, но има задръстване на границата", добави главният прокурор.

От своя страна, Божков остана учуден от повдигнатите обвинения. "Toзи път са решили да ме премахнат", коментира той и обясни, че от прокуратурата все още не са го търсили. Бизнесменът заяви, че не се укрива и има възможност да се върне в България за два часа. Божков не конкретизира в коя държава се намира. Каза само, че не е в страна от Европейския съюз, но „има страни, които не са членки и са на половин час полет“. Преди да бъдат повдигнати обвиненията срещу него, плановете му били да се върне в България в средата на другата седмица.

Междувременно депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов. Той предлага лотарийните игри да се организират само от държавата, а приходите да се използват за развитието на спорта. Както и да се забрани продажбата на талони за лотария в близост до училища и да бъдат спрени лицензите на частните фирми, които сега организират лотарийни игри. Заради тези промени, които ще отнемат бизнеса му, Васил Божков заплаши държавата със съд. Той предупреди и феновете на ПФК „Левски“, че ако това се случи, ще се оттегли от финансирането на клуба.

Екшън днес се разигра и на друг фронт - в Комисията за хазарта. Председателят Александър Георгиев и още седем души бяха показно задържани и отведени на разпит. Те бяха качени в цивилни автомобили, но повечето от тях отказаха да коментират какво се случва. Само един заяви, че нищо не е направил.

Това е втората акция в Комисията по хазарта за последните две седмици. В средата на януари от Агенцията за държавна финансова инспекция обявиха, че Комисията е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Така БСТ е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са внасяли значително занижена такса - по 20%, но от комисионните. По предварителни данни заради това хазната е била ощетена с над 210 млн. лв. само от лотарии. Проверката все още тече и се очаква тази сума да нарасне.

Позицията на шефа на "Националната лотария" Димитър Ганев е, че по закон се дава право на фирмите да си избират дали да плащат по-ниска или по-висока такса за хазарт. От „Еврофутбол“ също излязоха с позиция, че всички дължими суми са платени. До този момент Министерството на финансите не коментира случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама