Създадоха ДНК наноробот, убиващ ракови клетки

21:20, 28 яну 20 / Култура и наука 25 1558 Topnovini
1

Учени от Санкт Петербург са превърнали ензими на базата на молекулите на ДНК, в наноробот, който може да маркира определени видове ракови клетки и да ги унищожава. Това съобщи пресслужбата на университета ИТМО, цитирана от ТАСС

Индия изпраща в космоса робот-жена

"Нашият ДНК наноробот се състои от две части: детекционна и терапевтична. Терапевтичната част изрязва патогенната РНК, а другата част от нашия робот му позволява да открие засегнатите клетки, маркирайки ги при наличието на "неправилна“ РНК", каза Екатерина Гончарова от университета.

Много дезоксирибозоми, създадени през последните години, отбелязват изследователите, могат да разпознаят определени РНК и ДНК вериги и да ги разрежат.

Това им позволява да се използват за потискане на работата на определени гени, за отстраняване на ракови клетки или микроби от РНК-веригите по определени шаблони, които използват за сглобяване на нови протеинови вериги.

Седем храни, които са по-полезни с кората

Пресслужбата на университета ИТМО отбелязва, че потенциално предимство на предложената концепция е цената. Създаването на такъв наноробот дори в лабораторни условия струва около 1000-1500 рубли (около 25 долара).

За практическото им използване, както самите учени отбелязват, е необходимо да се решат редица други въпроси, включително да се провери ефективността и безопасността на такива ДНК машини върху клетките на експериментални животни, както и да се разбере как те могат да бъдат доставени вътре в раковите клетки. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи