СЗО коригира оценката си за коронавируса - висока заплаха за света

20:52, 27 яну 20 25 3946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната здравна организация коригира днес оценката си за заплахата, свързана с появилия се в Китай коронавирус, като я промени от "умерена" на "висока" в международен план и
призна, че е допуснала "грешка във формулировката" в предишните си доклади, предаде БТА.

СЗО по-рано беше обявила, че рискът е "много висок в Китай, висок на регионално ниво и умерен на международно ниво".

Заради новия вирус: олимпийските квалификации ще бъдат в Австралия

"Това беше погрешна формулировка и я поправихме", каза говорителка на базираната в Женева организация. Тази корекция не променя факта, че СЗО не смята ситуацията за "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб", допълни говорителката.

От началото на кризата СЗО публикува 6 доклада за ситуацията. Организацията използва термина "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб" в редки случаи на епидемии, изискващи енергичен световен отговор като например свинския грип H1N1 през 2009 г., вируса Зика през 2016 г. и треската Ебола в Западна Африка в периода 2014-16 г. и ДР Конго през 2018 г.

Папа Франциск отправи молитви срещу новия коронавирус

Част от семейството на коронавирусите, новият коронавирус 2019-nCoV поражда у заразените грипни симптоми и може да се стигне до тежки дихателни проблеми. Досега вирусът е отнел живота на поне 81 души, а над 2700 са заразени в Китай от появата му в края на декември досега. Редица страни по света също регистрираха случаи на зараза.

По времето на тежкия остър респираторен синдром през 2002-2003 г. СЗО остро критикува Пекин, че е закъснял с вдигането на тревога и в опит да прикрие мащаба на епидемията. През последните години самата СЗО беше обект на остри критики. Смята се, че тя е преувеличила опасността по време на епидемията с вируса H1N1 през 2009 г. Впоследствие СЗО беше обвинена, по време на ужасната епидемия от Ебола в Западна Африка през 2014 г., че не е преценила правилно мащаба на кризата, преди тя да се задълбочи.

Коронавирусът удари Европа – Франция потвърди първи два случая

Генералният директор на СЗО замина днес за Пекин, за да се срещне с правителствени представители и здравни експерти, които се опитват да овладеят разпространението на смъртоносния вирус. Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че СЗО иска да разбере какво е последното развитие на ситуацията с вируса и да укрепи партньорството си с Китай в осигуряване на по-нататъшна защита срещу огнищата на болестта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама