Бивши затворници от Аушвиц: Победихме фашизма, но не го унищожихме

14:47, 26 яну 20 / Свят 25 1921 Topnovini
снимка: ЕПА/БГНЕС
На бившите затворници от концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау днес им е трудно да се върнат в концлагера, но се чувстват задължени да участват във възпоменателните събития. Някои от оцелелите затворници разказват своите спомени и впечатления на среща по повод 75-годишнината от освобождението на концлагера от Червената армия, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС. 
 
 
За първи път от 75 години насам спомените нахлуват в главата на ветерана Игор Малицки, който се озова в концлагер на 17-годишна възраст; и който за първи път след войната прекрачва прага на лагера. "Беше много трудно вътре, особено когато започнаха да задават въпроси. Когато отидох в Биркенау, в мазетата на взривената газова камера имаше много човешки трупове, и ни принуждаваха да влачим труповете оттам навън, а бяхме 17-годишни деца", каза той. "За мен е важно да дойда тук, защото фашизмът беше победен, но не и унищожен. Затова историите от онези времена трябва да се разказват на младите хора", казва Малицки.
 
"Ако не разкажете тогавашните истории, фашизмът ще вдигне глава и ще започне нова война, която ще бъде по-лоша от старата. Следователно, за това идвам тук", добави той. "Ще се борим до смърт с идеологията на нацизма", каза 95-годишният ветеран.
 
 
"Когато ме попитаха кое е най-лошото в концентрационния лагер, отговорих, че това е моят номер. Роден съм в семейството на командир, и видях, че със същите номера жигосват конете (В Аушвиц на ръката на всеки затворник е бил татуирана с уникален номер - бел.ред.). Мислех, че съм превърнат в добитък", каза Малицки. "Второто най-лошо нещо са децата. Д-р Менгеле извади зъбите ни. Беше страшно. И жените. Отношението към жените беше ужасяващо", припомня си с тъга бившият затворник.
 
Възпоменателните събития по случай 75-ата годишнина от освобождението на Аушвиц ще започнат в понеделник сутринта с полагане на цветя при Стената на смъртта в Аушвиц-I, ще продължат следобед в палатка, поставена пред портите на концлагера, където ще говорят затворници, и ще завършат пред паметника на жертвите на нацизма в Биркенау, където ще бъдат запалени свещи в памет на жертвите.
 
Представители на над 54 държави дойдоха в Аушвиц, за да почетат жертвите на нацизма в този ден, включително няколко президенти и премиери, членове на парламента, представители на международни организации, духовенство, както и около 200 бивши затворници на лагера България бе представена от президента Румен Радев, който поднесе цветя в памет на жертвите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!