Музеят "Аушвиц" е идентифицирал над 60% от жертвите на концлагера

11:14, 28 дек 19 / Свят 25 2134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музеят "Аушвиц" е идентифицирал над 60% от 400-те хиляди затворници, регистрирани в бившия нацистки концентрационен лагер, съобщи ДПА, цитирана от БНР.

Около 900 000 евреи от цяла Европа, депортирани в "Аушвиц", изобщо не са били регистрирани, тъй като са били умъртвявани в газовите камери веднага след пристигането си в концлагера.

Ангела Меркел посети "Аушвиц", дари 60 млн. за лагера

"Музеят "Аушвиц" полага усилия да установи самоличността им въз основа на транспортните списъци", каза неговият директор Пьотър Цивински.

Концлагерът "Аушвиц" край полския град Освиенцим е смятан за важен символ на Холокоста, напомнящ на международната общност за случилото се по времето на Втората световна война. Предполага се, че в лагера са умрели над един милион души, повечето от които евреи.

На 27 януари ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от освобождаването на "Аушвиц" от Червената армия. Очаква се на церемонията да присъстват израелският президент Реувен Ривлин, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, полският президент Анджей Дуда и кралската двойка на Нидерландия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама