Христо Христов, ЕАЦС: Не сме в приятелския кръг на Кремъл

11:40, 25 яну 20 / Политика 25 3360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трябва да е ясно, се в случая с разкритите от прокуратурата двама руски шпиони, които Външно министерство обяви за персона нон грата става дума за разузнавачи, които са  на дипломатическо прикритие. В противен случай  те трябваше да бъдат арестувани незабавно и да ги разследват за незаконната им дейност на територията на България. Това е поредният  шпионски скандал с руснаци,  само два месеца след изгонването на  фалшивия дипломат Федотов, който поставя важния въпрос: приятелско отношение ли има Русия към България? Само неприятелските страни извършват нерегламентирана шпионска и разузнавателна дейност в чужда държава.  Така разследващият журналист и автор на електронното издание desebg.com Христо Христов коментира пред Faktor.bg събитията от вчерашния ден.

САЩ ни похвали за справяне с руските шпиони

Държавното обвинение  обяви, че са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК. И двамата шпиони се оказаха служителите на Руското посолство.

Прокуратурата по петите на двама руски шпиони, Русия още не знае

Очевидно не сме в приятелския кръг на Кремъл, категоричен е Христов. Като изследовател на архивите на бившите репресивни тоталитарни служби  Христо Христов е убеден, че руснаците и тяхната шпионска мрежа всъщност никога не са си тръгвали от България след рухването на комунистическата система, а винаги са имали мощно присъствие на територията ни.

Москва никога не се е отказвала и спирала опитите си за влияние върху политическия и икономическия и обществения живот в страната ни. Днес реално виждаме това, за което приятелски страни и експерти ни предупреждаваха от няколко години. Не трябва да се забравя, че след незаконното нахлуване и анексиране на Крим, путиновият режим е в неофициално обявена война на Запада включително и на нас като неразделна част от ЕС и НАТО. Потвърждение на това е и фактът, че всички лица замесени в шпионска дейност на територията Европа са от ГРУ, тоест от военното разузнаване на Русия, което действа активно и настъпателно предимно в условията на военна обстановка, изтъква разследващия журналист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама