България и Кипър ще развиват икономиката и енергетиката (ОБНОВЕНА)

17:05, 24 яну 20 25 2596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на външните работи на Кипър Никос Христодулидис е на официално посещение у нас. В рамките на визитата си той разговаря с министър-председателя Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Двете страни се договориха за повече взаимни инвестиции,  за по-активно търговско-икономическо сътрудничество и разширяване на връзките в областта на образованието, културата, спорта.

Захариева благодари на кипърския народ за това че нашите сънародници на острова се чувстват добре интегрирани. Около 30 000 българи живеят в Кипър като представляват третият по брой етнос в страната.

Кипър е много важна страна за България за диверсификацията на доставките на природен газ, а и за цяла Европа. Проектите, по които българското правителство работи - интерконекторът с Гърция, взимането на решението за участие на България в терминала за втечнен газ в Александруполис, и с вашите газови находища и споразумението, което бе подписано съвсем неотдавна между Кипър, Гърция и Израел, наистина отварят и много възможности по отношение на енергийните доставки и енергийната сигурност“, каза Екатерина Захариева.

снимка: Правителствена пресслужба 

Двете страни бяха единодушни, че трябва повече да се работи за развитие на търговските контакти. За януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Кипър е намалял с 22,7 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на 97,9 млн. евро. Министър Захариева изрази надежда, че „спадът, което наблюдаваме сега в стокообмена, да е само временна тенденция“.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна отбеляза, че сътрудничеството между двете страни е в полза и на двата народа и трябва да бъде допълнително задълбочено. „

Той посочи още, че реализацията на газовата връзка Гърция-България е от особено значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа.

„В тази връзка разглеждаме като перспективно стратегическото енергийно партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция“, допълни българският министър-председател.

снимка: Народно събрание 

Задълбочаването на парламентарния диалог между България и Кипър ще помогне за развитието на двустранните отношения в много области. Това беше общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министъра на външните работи на Кипър Никос Христодулидис.

Караянчева смята, че трябва да се обсъдят възможностите двете страни да предлагат общ туристически продукт. „Трябва да работим заедно и смятам, че бихме постигнали много добри резултати, каза от своя страна Никос Христодулидис.

В разговора беше подчертано, че и двете страни подкрепят усилията на страните от Западните Балкани за присъединяване към ЕС.

снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев също се срещна министърът на външните работи Никос Христодулидис. Двамата обсъдиха предстоящото посещение у нас на кипърския президент Никос Анастасиадис по покана на Румен Радев през февруари, която ще даде нов импулс на приятелските отношения между двете страни.

Българският президент и кипърският външен министър разгледаха перспективите за задълбочаване на бизнес контактите между двете страни, както и за подобряване на транспортната свързаност в нашия регион.

Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства като миграционния натиск и запазването на сигурността в региона. Европа трябва да е по-активна и да намери дългосрочни и трайни решения за бежанската криза, като отчита принципа на солидарност, но и националните специфики на всяка страна, беше общата позиция на двамата президенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама