БСП и ДПС искат оставка, а ГЕРБ се закани пак да печели избори (ОБНОВЕНА)

12:30, 24 яну 20 / Политика 25 3725 Цветилена Симеонова
1

Публикувана в 9.50 ч. / Обновена в 12.30 ч.

Народните представители проведоха близо 4-часови разисквания по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Премиерът Бойко Борисов не присъства лично на дебатите, което опозицията не пропусна да отбележи още в самото начало. Председателят на НС Цвета Караянчева контрира, че неговото присъствие не се изисква по закон, но ще го покани. В същия час обаче Борисов провеждаше среща с феновете на ПФК "Левски" в Министерски съвет по казуса с промените в Закона за хазарта. В парламента обаче са вицепремиерите Красимир Кракачанов и Марияна Николова, както и редица министри от кабинета, сред които новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро, икономическият, регионалният, земеделският, здравният, енергийният, на туризма и др.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че правителството се е провалило в политиката по околната среда. Според нея водната криза в Перник и проблемите с боклука са следствие на корумпираното управление на Бойко Борисов. За да аргументира твърденията си, тя цитира официални данни, според които 500 хил. души у нас са на режим на водата, а 15 хил. българи умират преждевременно заради мръсен въздух.

Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище“, подчерта Нинова. По отношение на водната криза соцлидерката обвини управляващите, че заблуждават перничани, че тя ще се реши за 45 дни.

ГЕРБ: Вотът на недоверие няма да мине

Правителството на Борисов не е просто вредно, а вече е потенциално опасно за България“, заяви Нинова и посочи, че всяка промяна към по-добро преминава през неговата оставка.

На свой ред депутатът от ГЕРБ Георги Марков обвини БСП, че иска пир по време на чума. „Вие предлагате служебно правителство, а това е върхът на безотговорността. Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките, да си намерят кабинетите, да си сложат портретите, да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават. Вие искате президентът да решава водната криза, за която той горкият не е виновен“, посочи Марков.

Той заподозря, че с вота на недоверие БСП цели да набере точки за парламентарните избори догодина. „Не ставате да управлявате България. През 2021 г. пак Борисов ще спечели“, категоричен е депутатът.

ДПС също обвини Борисов в некадърно управление. Според Мустафа Карадайъ днес се намираме в политическо бедствие, което е плод на дългогодишното управление на ГЕРБ. „ДПС ще подкрепи вота на недоверие, защото сме убедени във вредата, която нанасят управляващите върху демокрацията и върху живота на българите“, обясни лидерът на ДПС.

Според „Атака“ вотът на недоверие е последният опит на опозицията да има предсрочни избори. Депутатът Павел Шопов заяви, че БСП не се интересува от водна криза и боклуци, а иска сваляне на правителството. Той заподозря, че левицата се стреми да се докопа до шестте гласа на депутатите от „Атака“, защото си мисли, че партията е „насъбрала“ на ГЕРБ. „Но дори и вие не ни защитихте, когато накараха Волен Сидеров да напусне парламента. А сега искате нашите шест гласа...“, коментира Шопов. 

Според НФСБ с вота на недоверие БСП иска да черпи политически дивиденти. Депутатът Борис Ячев посочи, че мотивите на левицата са кухи тези и несъстоятелни изводи. 

Да се върнем на темата...

Народните представители (случайно или не) изместиха темата от проблемите в околната среда към оставката на кабинета и сякаш превърнаха дебата в пиар за предстоящите парламентарни избори през 2021 г.

Разискванията обаче бяха върнати обатно към водната криза от икономическия министър Емил Караниколов, който поиска изказване от трибуната, за да разясни ситуацията около язовирите в момента. Той припомни, че до края на 80-те години на миналия век мащабно са се изграждали язовири и язовирни стени, но до 2016 г. никой у нас не е знаел колко точно язовира има на територията на страната. В последствие е станало ясно, че броят им е над 6800, но пък не се знаело кой точно ги стопанисва. Караниколов обясни, че общините нямат средства да поддържат язовирите, затова те са били поети от икономическото министерство. Той посочи, че сега нещата са точни и ясни – ако се случи нещо, виновни са Министерството на икономиката и държавната компания „Монтажи“ (която е една от фирмите, които едно време са строили българските язовири).

Той коментира и идеята да се пусне вода от София към Перник през яз. „Бели Искър". „450 млн. кубика вода са отклонявани към язовир „Бели Искър“ в последните 15 години – т.е. това, което сега правим, е правено и преди“, подчерта Караниколов. Икономическият министър обясни, че продължава да се работи и по ремонт на ВиК структурата на миньорския град, за да се предотврати загубата на огромни количества вода.

Министри срещу депутати

Регионалният министър Петя Аврамова посочи, че по време на дебата не е чула конструктивни и работещи предложения за кризата в Перник. „Тя стана повод за умишлено и целенасочено дискредитиране на целия отрасъл. През изминалите два месеца имаше действия, целящи нагнетяване на напрежение и страх у хората“, коментира тя. Аврамова призна, че има проблеми и че хората там имат право да са гневни. Тя е категорична, че ВиК дружеството в града е действало адекватно и е уведомило когото трябва за проблемите с количествата във водоемите.

Според Аврамова БСП произнася присъди и обвини левицата, че целта ѝ е от кабинета да си тръгне още един министър – регионалният. От своя страна, депутатът от левицата Георги Свиленски посочи, че партията не иска нейната оставка, а тази на цялото правителство.

Думата взе и екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро, който отговори на обвиненията на опозицията, че е некомпетентен и не заслужава да оглави МОСВ, като посочи, че лошотията няма равна. 

Четвъртият вот на недоверие

Основните причини за вота на недоверие на БСП са три – вода, въздух и боклук. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че кабинетът се е провалил в политиката по околната среда и водите. Според нея българите "дишаме рак и пием отрова". В отговор бившият екоминистър Нено Димов определи именно БСП като най-големия провал във водния сектор. Премиерът Бойко Борисов пък заподозря „февруарски сценарий“ срещу управлението.

По закон гласуването на вота на недовертие трябва да стане поне 24 часа след разискванията, затова то да се проведе следващата сряда - 29 януари. Засега вотът се подкрепя само от БСП и ДПС, които общо имат 104 народни представители, а за да падне правителството, са необходими 121 гласа.

Това ще е четвъртият вот на недоверие на опозицията към кабинета „Борисов 3“. Предишните бяха за провал в борбата с корупцията, в здравеопазването и в сигурността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани