Награда за добрата работа: Повишение и 40 000 лв. кеш за кадровиците на съдебната власт

16:36, 23 яну 20 / Политика 25 1614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много щедри кариерни и финансови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха депутатите в четвъртък. Ако съдебният кадровик е бил магистрат на апелативно ниво преди да влезе в съвета, след края на мандата си той ще бъде произведен в съдия или прокурор на върховно ниво без конкурс. Тази промяна в съдебния закон бе приета окончателно в в парламента, след като получи подкрепа на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, съобщи Mediapool. Такъв кариерен бонус съществува за съдебните инспектори.

Назначаването на по-високата позиция в системата ще става по избор на самия бивш член на ВСС. Той ще подава молба къде иска да бъде назначен, а съдебният съвет ще гласува без право на преценка.

Парламентът въведе и значителни финансови бонуси за членовете на ВСС и съдебните инспектори. След освобождаването им от длъжност те ще получат парично обезщетение в размер на толкова брутни заплати, колкото прослужени години имат като членове на ВСС и ИВСС. В общия случай това са пет брутни заплати или около 40 000 лева. Дебат в пленарна зала нямаше.

Преди приемането на закона Съюзът на съдиите в България за пореден път се обяви срещу въвеждането на специалните привилегии за членовете на ВСС и съдебните инспектори. Най-голямата съдийска организация напомни, че предложеният кариерен бонус е в "ярко противоречие" със заложения в закона конкурсен принцип за растеж в йерархията.

От закона отпадна задължението магистратите да декларират членството си в съсловни организации, но остана изискването да обявяват дали членуват в неформални и тайни общества.

Наред с това Народното събрание гласува да отпадне ограничението за броя на позициите в системата, които могат да бъдат заемани от външни за системата хора. Например, адвокат да поиска да стане съдия. Досегашният режим ограничаваше подобни назначения до 10% от всички. От тук нататък ВСС ще определя как да се разполага със свободните позиции.

От закона отпадна задължението на ВСС да отстранява автоматично магистрат при повдигнато обвинение. Това е недопустимо по международните стандарти, защото дава огромна власт на прокуратурата върху съда и в частност върху неудобни за нея съдии. В закона бе записано, че ВСС може да отстрани обвиняем магистрат, ако главният прокурор направи мотивирано с достатъчно данни искане.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" да се забранят съсловните организации на магистратите и предложението на "Обединени патриоти" за ограничаване на финансирането на тези организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама