Симеонов: Предложението ми за хазарта тръгна добре-хайде, да му е по вода

15:08, 23 яну 20 / Политика 25 1261 Биляна Иванова
БГНЕС

Парламентарната бюджетна комисия прие на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов. Измененията ще се гласуват и в пленарна зала. Между двете четения ще разберем ще останат ли в този вид или ще се реши друго.

Предлага се забрана частни фирми да организират лотарийни игри, а билети и талони да се продават само в лицензирани обекти.

Комисията по хазарта може да стане еднолична (ОБНОВЕНА)

Валери Симеонов заяви: „Частните лотарии имат обороти от стотици милиони левове, по предварителни оценки от над 600 млн. лева. Тази дейност е редно държавата да си я вземе обратно, както е почти навсякъде по света“. Предложението ми за частните лотарии тръгна добре. Хайде, да му е по вода, така да върви“, коментира лидерът на НФСБ.

От финансовото министерство обявиха, че промените за преобразуване на Комисията по хазарта в национална вече са готови. Попитан съгласувал ли е с Горанов своя законопроект, Симеонов каза: „По силата на какво очаквате да си говоря с Министерството на финансите и с финансовия министър? Нито сме от една партия, нито съм участвал в назначаването му, нито съм го предлагал“.

Горанов иска да назначава шефа на новата Агенция по хазарта

Моят законопроект няма проблем с Конституцията. Направиха сондаж. Не става въпрос за налагане на монопол върху цял бранш, сектор. Хазартът се запазва в негови други форми, които също не са малки. Когато му дойде времето, ще се занимаваме и с тях“, каза още Валери Симеонов.

От министерството на финансите коментираха: „Лотарийните игри, както и Спортния тотализатор, трябва да плащат 15% върху залозите. Кой как е тълкувал закона и как си е плащал данъците е друг въпрос“.

С ограничаването на възможността друг освен държавният тотализатор да провежда лотарии ще се ограничи лудостта, която през последните години се разпространява. Българските граждани, обикновено пенсионери или слабо доходни, дават над 1 млрд. лева годишно за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт“, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. 

Комисията по хазарта е прикрила нарушения на частните лотарии

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи