Комисията по хазарта може да стане еднолична (ОБНОВЕНА)

17:00, 17 яну 20 / Общество 25 474 Биляна Иванова
1

На среща при премиера Бойко Борисов са обсъдени идеите на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. Присъствали са и министрите на финансите и на спорта. Всички са подкрепили Симеонов.

В парламента Владислав Горанов обяви, че до месец ще предложи Комисията по хазарта да стане едноличен орган, за да е по- ясна отговорността. „Комисията допуска противоречиви решения през годините. Това показва, че има натрупани грешки в работа й“, коментира той.

Горанов обясни, че под едноличен орган се има предвид, че ще има един ръководител, който ще върши цялата работа. Той ще може да се назначава от парламента или от министъра на финансите.

Решението дали комисията да стане еднолична трябва да вземе парламентът, с одобрение на промени в Закона за хазарта. Според Горанов няма пречка за ръководител да се избере Александър Георгиев, който сега е начело на Комисията по хазарта.

Валери Симеонов предлага да се забрани частни фирми да организират лотарийни игри. „Редно е това да бъде държавен монопол, както в много държави от ЕС. Така е гарантирано, че част от печалбите ще отиват в спортния тотализатор и за здравето на нацията“, изтъкна лидерът на НФСБ.

Друга идея е лотарийни билети и талони да се продават само в лицензирани обекти. „По този начин ще се ограничи масовата продажба навсякъде, от бензиностанции до квартални супермаркети на талони, с които се подлагат на изкушение лабилни характери“, коментира Симеонов.

Има идея и билети да не се продават в радиус на по- малък от 300 метра от учебни заведения, както и прекратяване на лицензите на фирмите, които сега организират лотарийни игри.

В позиция до медиите от "Национална лотария" АД обявиха, че национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт.  "Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци", се казва още в позицията, която е подкрепа и от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ). 

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани