Цацаров видя корупционен риск в промените на Каракачанов в Закона за отбраната

14:43, 23 яну 20 / Политика 25 1851 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество отказа да съгласува промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, отнасящи се до пределната възраст на военнослужещи и правото им на пенсия.

С предложения проект най-общо се цели извършването на промени в закона, свързани с: увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия; възможност за увеличаване на пределната възраст до три години „в интерес на службата“ на военнослужещите, които са упражнили правото си на пенсия - по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред; регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

Каракачанов: Стотици хора над 28 години искат да постъпят в армията

Според Комисията проблемна е следната разпоредба: 

„Пределната възраст за военна служба на военнослужещите по чл. 160, ал. 1, 2 и 3, които към датата на влизане в сила на този закон са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред. “

В мотивите към законопроекта са посочени критерии, при които може да се пристъпи към увеличаване на пределната възраст за отделни военнослужещи в тази хипотеза, но те отсъстват в самата разпоредба. Липсват ясно разписани критерии /професионална квалификация, компетентност и др./, освен общо посоченото изискване „в интерес на службата“, относно начина на определяне и подбор на лицата, по отношение на които се предоставя възможност за удължаване на пределната възраст за военна служба. Така се създават условия за субективизъм при вземане на решения за определянето на военнослужещите, които да се ползват от възможността да продължат да заемат длъжността си, въпреки упражненото право на пенсия. Според КПКОНПИ това представлява корупционен риск.

По отношение на останалите разпоредби КПКОНПИ няма бележки и предложение относно наличието на корупционен риск.

Цацаров започва ударно - погна началника на НСО, бивш директор на БНР и още...

Припомняме, че по закон всеки законопроект, изготвен от органите на изпълнителната власт, подлежи на съгласуване от КПКОНПИ относно наличието на корупционен риск. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама