Каракачанов: Стотици хора над 28 години искат да постъпят в армията

11:57, 08 яну 20 / Политика 25 2163 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Има стотици случаи, при които млади хора на по 35 години желаят да постъпят на служба в армията, но по сега действащия закон не могат да го направят. Ние слагаме горна граница 40 години. Но по никакъв начин не отпадат всички медицински прегледи и изисквания за физическа подготовка. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Вчера стана ясно, че Министерството на отбраната предлага максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи, както и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си. Причината е липсата на кадри в армията. В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години.

Каракачанов обясни и каква е логиката на предложението по следния начин: „Не са малко случаите, при които дойде един млад човек, подпише договор за 3 години и напусне. Защо един 35-годишен човек, който е в добра физическа форма, ако отговаря на всички условия, да не може да постъпи да служи в армията?“

Военният министър припомни, че в края на миналата година произведе в чин лейтенант боксьора Кубрат Пулев. „Той е на 35 години, а вижте в каква форма е. Вижте 20-25-годишните по софийските улици дали са в по-добра форма от него“, посочи Каракачанов.

Според него не са малко хората, които биха се възползвали от увеличението. „Защото само тази и следващата година 8 генерали и висши офицери завършват досега пределната възраст. При факта, че България е страната с най-ниска пределна възраст за пенсиониране в НАТО трябва да дадем възможност на хората, които са натрупали опит, да служат още 3 години. По този начин ще използваме уменията им по-дълго и ще преодолеем част от неокомплектоваността на армията в личен състав. Защото един млад човек на 56 години напуска армията със звание генерал. Във всички НАТО-вски страни тази възраст е до 60 години, а ние я увеличаваме с три“, каза още той и подчерта, че става дума за тези, които не са упражнили право на пенсия.

Каракачанов припомни, че възнагражденията за военнослужещите продължават да се увеличават и през 2020 г. и изрази надежда, че това ще стане и през следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама