И пилетата имат индивидуалност

21:40, 23 яну 20 / Любопитно 25 2209 Topnovini
1

Пилетата, подобно на хората, притежават индивидуалност, а способността им да контролират импулсите си е сравнима с тази на маймуните. Това сочи изследване, публикувано в сп. "Байолъджи летърс".

Проучването разкрива, че именно заради различните си характери някои пилета са по-склонни да стоят по-близо до кокошарника и са по-способни да контролират импулсите си.

За целите на изследването авторите му са наблюдавали поведението на 19 свободно отглеждани бройлера.

Резултатите показват, че пилетата, които са по-склонни да се отдалечават от кокошарника, имат по-слаб контрол над импулсите. От друга страна пернатите със склонност да стоят в курника демонстрирали по-добра способност да контролират импулсите си, сравнима с тази при някои маймуни.

Според учените причината способността на пилетата да контролират импулсите си варира именно защото пернатите имат различни индивидуалности. Склонните да стоят в кокошарника пилета са по-боязливи, бдителни и пасивни, реагират по-добре на заобикалящата ги среда и имат по-добра пространствена памет в сравнение със събратята си, които се отдалечават от обителта си.

Изследването е поредното свидетелство, че индивидуалността при животните е по-комплексна, отколкото се предполага.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани