Поглед назад към Музея на Ада

07:30, 27 яну 22 / Поглед назад 25 5374 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Ужасяващата му тайна е разкрита едва в края на войната, дотогава всички вярват, че ги депортират от едно място на друго.

До ден днешен надписът „Arbeit macht frei“ или „Трудът освобождава“, посреща над портата на Аушвиц влизащите в нацисткия концлагер от Втората световна война. Мястото на една от най-големите човешки трагедии на ХХ век е превърнато във възпоменателен музей, в който се почита паметта на стотиците хиляди страдали или загинали между оградите на лагера.

През 1943 г. на терориторията на лагера е сформирана съпротива, която помогнала на няколко затворници да избягат, а през октомври 1944 г. групата разрушила един от крематориумите. Когато през 27 януари 1945 г. съветската армия превзема Освиенцим, те намират там около 7500 оцелели. Повече от 58 000 затворници били убити от немците. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 17 януари и 23 януари 1945 г. са били евакуирани едва 60 000 арестанти и с маршова стъпка са преселени към изток. В лагерите и външните постове 7500 арестанти са били оставени, тъй като са били прекалено слаби или болни, за да могат да маршируват. Повече от 300 са били разстреляни. Предполага се, че една планирана унищожителна акция е била предотвратена поради бързото преместване на Червената армия.

Снимка: Pixabay

Първоначално главният лагер Моновиц е бил освободен преди обяд на 27 януари 1945 г. от частите на 60-та армия на Първи украински фронт по заповед на Павел Курочкин. От изоставените там задържани (данните показват, че са наброявали от 600 до 850 души) 200 са починали в последвалите дни на изнурение, въпреки оказаната медицинска помощ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щамлагерът и Аушвиц-Биркенау са били окончателно освободени следобед на 27 януари. В Биркенау са били почти 5800 изнурени и болни арестанти, от тях за 4000 жени не са били положени грижи. Дезинфекцираните бараки са били обзаведени с полеви лазарети, в които са се грижели за недохранените и инфекциозно болните.

Няколко дни по-късно светът е бил информиран за зверствата. Търсачите са намерили повече от един милион дрехи, приблизително 45 000 чифта обувки и 7 тона човешка коса, които са били оставени от СС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама