Кметовете на Благоевград и Ботевград са заплашени от прекратяване на мандатите

16:08, 22 яну 20 25 2362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Двама кметове са застрашени с прекратяване на мандатите им след решения на административните съдилища, съобщи bTV.

Административният съд в Благоевград отмени като незаконосъобразно решението на ОИК, с което тя отказа да прекрати пълномощията на кмета Румен Томов. Решението на ОИК – Благоевград бе оспорено с жалби от ПП ГЕРБ, ПП МИР, ПП Нова алтернатива и ПП Свобода.

Сигналът е, че Румен Томов не е заличил своята фирма от Търговския регистър до 4 декември 2019 г. Административният съд е решил, че налице наистина е нарушение на закона.

Съдебни жалби оспорват пълномощията на кмета на Благоевград

Съдът изпраща преписката на ОИК за ново произнасяне. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок. След това предстои да стане ясно дали ще се проведат нови избори за кмет на общината.

Подобно решение взе Административен съд – София област на 20 януари по повод решението на ОИК –Ботевград, с което на 27 декември комисията отказа да прекрати предсрочно пълномощията на кметът Иван Гавалюгов.

На 10 януари в съда постъпиха две жалби, според които решението на ОИК е незаконосъобразно, тъй като е издадено в нарушение с материалния закон. Липсвали и мотиви, с които да обосноват това си решение.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пък каза, че подадените жалби са фалшиви, тъй като имало разминавания в подписите. Вече е пуснал и сигнал за това.

Иван Гавалюгов остава кмет на Ботевград след протест в негова подкрепа

Решението подлежи на обжалване с  касационна жалба, подадена пред Върховен административен съд в  7-дневен срок.  Ако такова няма, ОИК – Ботевград отново ще има заседание – дали кметът на бъда отстранен от длъжност.

На предното заседание на ОИК, което се проведе на 27 декември 2019 г., решението за отстраняването на Гавалюгов не беше прието, като 9 гласа бяха „против“ и само 4 „за“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама