Иван Гавалюгов остава кмет на Ботевград след протест в негова подкрепа

13:36, 27 дек 19 25 2847 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иван Гавалюгов остава кмет на Ботевград, реши Общинската избирателна комисия. Докато течеше заседанието на комисия, на площад "Освобождение" близо 1000 души се събраха на протест в подкрепа на кмета, предаде БГНЕС. Причината да се иска отстраняването на Гавалюгов е сигнал за конфликт на интереси по казус от 2015 г.

Става дума за заповеди, подписани от кмета, за прекратяване на проверка на фирма, на която той е бил управител. Самата проверка обаче е била разпоредена и извършена още през 2014 година, когато той не е бил кмет. Сигналът до КПКОНПИ е подаден през 2017 година, а на 13 декември т.г. излезе и решение на Върховния административен съд.

С 9 срещу 4 гласа ОИК-Ботевград не прекрати правомощията на кмета.

„Това е пореден епизод с щастлива за Ботевград и за мен развръзка, но съм сигурен, че ще има продължение. Законът дава възможност на заинтересованите страни да обжалват решението пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. Още когато 2015 г. се кандидатирах и бях избран, бях много наясно, че ще бъдат засегнати политически и икономически интереси. Явно моето поведение като кмет не удовлетворява интересите на определени икономически кръгове, които имат интереси към водата и към отпадъците на Ботевград. Конкретно – фамилия Златеви – имат сериозен интерес към водата на язовир Бебреш. Има построена малка водноелектрическа централа, за която знам от експерти, че не е трябвало да бъде построена там, разрешение е получено по много странен начин. Доказано е, че тя доста често работи извън обхвата на тяхното разрешително. Това е един от проблемите с водоснабдяването на града”, коментира пред bTV кметът.

На последните местни избори Иван Гавалюгов спечели втори мандат с 54% на първи
тур.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама