Мая Манолова ще обжалва решението на съда да не се броят бюлетини

15:56, 22 яну 20 / Политика 25 2017 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мая Манолова ще обжалва днешното окончателно решение на Административния съд в София да не се броят бюлетините в няколко секции с драстични нарушения в протоколите от местния вот в столицата, обави лидерът на "Изправи се.БГ", съобщава OFFNews.

Съдът се произнася по делото на Мая Манолова за касиране на изборите в София

Съдът прие представените от адвокатите на Манолова доказателства, но ги остави без последствия, защото няма възражения от членове на СИК и става дума за аритметическа грешка. Съдът остави за понеделник решението дали да има касиране на изборите в София.

"Доказахме нашите твърдения за съществени нарушения по отношение на изготвянето на избирателните списъци, секционните протоколи, недействителните бюлетини и че те са основателни. Простата аритметика сочи, че нарушенията, които сме посочили, надхвърлят разликата между двамата кандидати за кмет. Става дума за над 3000 граждани на членки от ЕС, които незаконно са включени в избирателните списъци, тъй като подадените заявления са едва 44. Близо 7770 да дописани в допълнителната страница на секционните протоколи. А 98% от тези протоколи са без подписи на председателя и секретаря на СИК. Недействителните бюлетини са 7000, по делото се изясни, че СИК не са били уведомени от ЦИК как трябва да се броят те", обясни Манолова.

Maнолова: Управляващите се противопоставят на отварянето на чувалите с бюлетини

Тя допълни, че съдът е допуснал 408 протокола от СИК, в които са правени поправки на резултатите от вота, а не става дума за аритметична грешка, както се мотивира съдът.  

Според Манолова разликите надхвърлят резултатите между двамата кандидати. Тя обясни, че в нарушения на закона ОИК е разположила повече от 10 пункта за предварителна проверка, в които са участвали служители от администрацията. Чувалите са отваряни и са дописани гласоподаватели. Не става ясно какво са отразили преброителите ОИК. 

"Тези тежки нарушения опорочават крайния резултат и създават чувство на недоверие у гражданите", коментира Манолова. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама