Maнолова: Управляващите се противопоставят на отварянето на чувалите с бюлетини

15:55, 10 дек 19 25 3967 Шрифт:
Topnovini

Ако искат да докажат на дела, а не само на думи, че искат честни избори, би следвало да се съгласят с искането за отваряне поне на някои чували с бюлетини. Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес, след второто заседание по делото за касиране на местните избори в София, съобщиха от екипа на инициативата.

Подновихме искането си с конкретни доказателства за отваряне на чувалите с бюлетини и за тяхното повторно преброяване“, обясни Манолова.

„След като вчера институциите обявиха пред президента Румен Радев, че са „за“ отварянето на чувалите с бюлетини, допълнителни проверка и броене и проверка как се отбелязват недействителните бюлетини, днес представителите на управляващите категорично се противопоставиха на отварянето на чувалите с бюлетини“, допълни Манолова.

Отложиха делото за касиране на местните избори в София

Докато чувалите седят затворени и запечатани, хората ще продължават да се съмняват дали има смисъл да гласуват, след като гласовете им се крадат“, заяви още тя.

По време на заседанието от показанията на свидетели, стана ясно, че ОИК е нарушавала закона, като е поставяла пунктове с лаптопи, на които неоторизирани лица, без правомощия, са правили проверки на протоколите на секционните избирателни комисии и след това са нанасяли корекции в протоколите. Свидетелите и от страната на Мая Манолова, и от ответната страна потвърдиха, че подобни пунктове с хора с лаптопи са били разположени на втория етаж на „Арена Армеец“.

Стана ясно, че такива поправки, проверки и корекции са правени в нарушение със закона, тъй като изискването на Изборния кодекс е СИК да предадат своите протоколи запечатани пред ОИК, а преди това да не се нанасят никакви корекции“, заяви още Мая Манолова.

Манолова информира посланиците на страните членки от ЕС за изборните нарушения в София

Административеният съд в София заседава днес по искането на Мая Манолова за касиране на местните избори в столицата. Съдът разгледа съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза и трябва да разпита по трима свидетели, доведени от страните по делото - Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, и Общинската избирателна комисия и ПП "ГЕРБ".

На 2 декември делото беше отложено след жалба от Иван Петров от "БСП за България" срещу отказа на съдия Галин Несторов да го конституира като страна в процеса.

Манолова твърди, че на втория тур на местните избори са допуснати поредица от нарушения, които могат да обърнат разликата между нея и спечелилата Йорданка Фандъкова. Екипът на Манолова поиска ръчно броене на бюлетините, но то беше отхвърлено от съдийския състав.

Решението им обаче не изключва броене в отделните секции в зависимост от заключенията на вещите лица и свидетелите. Според загубилата вота Мая Манолова са налице драстични нарушения.

Председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова твърди, че допуснатите грешки в протоколите са аритметични и няма как да променят резултата от вота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама