Спас Гърневски: Проблемът с водите в България ще става все по-сериозен

17:17, 21 яну 20 / Политика 25 734 Topnovini
1

„Аз не съм специалист по водите и тяхното управление. Трябва да се доверим на специалистите, които са консултирали правителството и хората, които са взели решението. Аз съм спокоен за разлика от Нинова”, заяви по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Нинова: Мегахолдингът за ВиК е паническо решение

„В момента, в който беше внесен вотът на недоверие, Нинова каза още няколко думи. Най-вероятно въпросът за Перник ще бъде решен, това заяви тя. Далеч преди да се сетят те за вота, правителството вече беше взело решение. Много неща станаха, преди те да разберат, че са станали. Това е една от поредните бомби. Нинова попита какво ще стане с Шумен, с Търговище, с Ботевград. Минути след изявлението й гръмна водопровод в Свищов. Всъщност проблемът с водите в България ще става все по-сериозен. Защото в социалистическия период на България тази подземна инфраструктура - водопреносната мрежа, е изградена по коренно различен от цивилизованите страни начин”, каза още той.

ГЕРБ: Вотът на недоверие няма да мине

Гърневски обясни, че има предвид не язовирите, а мрежата, по която водата от тях достига до чешмите на хората. Според него тези тръби гърмят като бомби. „Този водопровод е от 40 години. ГЕРБ управлява от 10. А другите 30? Не е въпросът това. Ще гърмят тези бомби, докато в България не се стигне до подмяна на тази компрометирана и амортизирана мрежа”, смята депутатът.

„Ако водопреносната мрежа не бъде подменена, 70-80% от водата ще изтича под земята. Благодарение на онези общини, които сложиха пръст в раната, в Пловдив от 550 км са сменени 200 км водопреносна мрежа. Загубата на вода е намаляла на 60%", обясни Гърневски.

Емил Димитров: Застрашените язовири са Ястребец, Дяково, Асеновец и Студена

Той даде за пример градове като София и Габрово, които са подменили тръбите, като това е довело до намаляване на загубата на питейната вода. Според него на България й трябват 40 млрд. лв., за да има чиста питейна вода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани