ДБГ: Вотът на недоверие е процедурен трик с нищожни шансове

10:07, 21 яну 20 / Политика 25 2516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вотът на недоверие има нищожни шансове за успех и по-скоро прилича на процедурен трик. Като най-голямата парламентарна опозиция БСП имаха инструменти да предотвратят водната криза, но не пожелаха да ги използват и сега догонват събитията с говорене от трибуната на парламента. Това каза Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите" (ДБГ) по ТВ+.

Язовир "Студена" се източва последователно от една година. Ако това беше толкова важно за БСП, те щяха да излязат от парламента или да притиснат институциите чрез президентството, както направиха при намаляването на партийната субсидия. Вотът на недоверие няма да успее не защото ГЕРБ не заслужават да бъдат уволнени заради всичките кризи, а защото инициатиорите не могат да се справят по-добре от тях, добави Делчев.

Акцент на деня: Червените атакуват

Той припомни, че преди две години правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири. Никой до този момент не знае и за един ремонт с тези пари. Пример е язовир "Бели Искър", който захранва София и сега ще спасява Перник, от 10 години е в аварирало състояние, но парите за неговия ремонт магически изчезнаха. Отчетите показват, че 500-те млн. са преминали през няколко държавни компании, след което са усвоени без търг и без публичност от близки до властта фирми.

Вината за най-тежката водна криза в България от десетилетия насам не може да е на един министър или шеф на ВиК – вината е на министър-председателя и всички ресорни министри, заяви Делчев.

По темата за хазарта председателят на ДБГ припомни, че движението отдавна е застанало зад законопроект за решително ограничаване на рекламата и достъпността на лотарийните билети. Делчев обаче, е категоричен, че предложението на мнозинството цели да отнеме бизнес, а не да предпази гражданите си от вредната дейност.

ГЕРБ: Вотът на недоверие няма да мине

Национализацията на хазарта е действие по комунистически тертип и прилича много на опита за национализация на едно военно дружество през 2017 година. В голямата си част депутатите от мнозинството имат бизнеси, някои от тях по повече от един. Преди да подкрепят закона трябва да се замислят дали утре техният бизнес няма да бъде национализиран по същия начин, добави Димитър Делчев.

На въпрос за заявката на "Демократична България" за започване на разговори за създаване на Будапещенска коалиция, Делчев отговори, че ДБГ не са търсени от коалицията и че не му е известно други партии да са водили такива разговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама