Общинари искат гаранции от министри, че планът за Перник няма да засегне София (ОБНОВЕНА)

18:27, 20 яну 20 25 3922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството още не е поискало официално от Столичната община да използва водопроводната ѝ мрежа за снабдяване на Перник, поради което на днешното заседание на комисията по инфраструктура на СОС заседание няма да бъде взето окончателно решение.

Общинските съветници от комисията поискаха писмени гаранции от трима министри - на околната среда, на икономиката и на регионалното развитие, че решението на водната криза в Перник няма да доведе до криза в София:

„Дължим на софиянци отговори. Лично аз се надявам, че получавайки отговорите от министерствата, които днес присъстват, ние ще дадем на софиянци достатъчно обосновани отговори и ще ги убедим в правилността на нашето решение“, посочи Милка Христова от БСП. Колегата ѝ Симеон Ставрев от „Демократична България“ беше по-конкретен: „Как може да сме сигурни, че вода няма да се транспортира през София за „Стомана“ - Перник, тоест за индустриални нужди, а не само за питейни“.

Въпросите на заседанието на комисията  бяха прекалено много и бе взето решение да има още едно заседание.

От БСП заявиха, че ще приемат доклада, когато бъде внесен, а от "Демоктартична България", че имат нужда да бъдат убедени, че решението е добро и за София.

В рамките 10 дни язовирът "Студена" ще достигне до „мъртвия си обем, като транзитът на вода от „Белмекен“ през София ще бъде единствената възможност за перничани. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир „Белмекен“, съобщи DarikNews.bg.

„Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град последните два месеца. На воден режим сме, вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки че бяха предприети някои мерки от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена“, те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на язовир „Студена“ е в критичния си минимум“, заяви Владимиров.

Той посочи, че ежедневно продължава да се понижава обемът на язовира. „В рамките на може би десетина дни, две седмици, ние ще достигнем до така наречения „мъртъв обем“ и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател“, обясни Владимиров. Според него е цяло чудо, че този проблем не е прераснал в по-мащабна криза от друг характер. „Надявам се до няколко дни да започне и подмяната на водопреносната ни мрежа“, уточни Станислав Владимиров.

Караниколов: Природата ще напълни яз. "Студена"

Според сметките на икономическия министър Емил Караниколов в язовир „Студена“ има вода за 32 дни, като за най-кратък срок може да се използва водопроводната мрежа на София. На заседанието стана ясно още, че язовир „Белмекен“ има два пъти повече вода в сравнение с миналата година, затова той остава като вариант за справяне с водната криза в Перник. Водопроводът, който ще бъде изграден от Мало Бучино до Перник ще минава през държавни земи.

Петя Аврамова: Няма да захранваме Перник с водата на София

"Риск за водоснабдяването на София няма да има, ще подкрепя само решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци", увери столичният кмет Йорданка Фандъкова относно предложението да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир Белмекен, предаде БГНЕС.

„Ако имаме възможности да помогнем, сме задължени да го направим, но, разбира се, няма да допуснем една криза да се решава с потенциална друга криза”, добави тя. Фандъкова заяви, че за нея интересът на софиянци е на първо място. „Пред тях е моята отговорност и няма да допусна дребни политически спекулации на тази тема”, каза тя.

Прошко Прошков: Искаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също увери, че водният спасителен план за Перник с транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на столицата по никакъв начин няма да засегне водата на София. „Не е вода на София - само ще я налеем в язовира, а от там ще премине по тръбите и ще замине за Перник. В случай, че има и най-малкото съмнение - кранът ще бъде в ръцете на "Софийска вода" и винаги може да го спре“, коментира екоминистърът, предаде БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама