Ген. Димитър Владимиров: Политици не трябва да се бъркат в работата на НСО

18:40, 19 яну 20 / Политика 25 1051 Шрифт:
Topnovini

НСО охранява освен задължителните лица, така и вицепрезидент, министри и депутати, когато има повишена степен на застрашеност. Това се определя от комисия на база на анализи и сигнали. В състава на комисията влизат председателят на ДАНС, началникът на НСО и главният секретар на МВР. Политици обаче се опитват да се намесват. Това заяви бившият ръководител на НСО ген. Димитър Владимиров по bTV.

Миналата седмица ДПС предложи да се направят промени в закона за НСО, с които държавната охрана да се плаща. „НСО имаше висок имидж в САЩ и Русия, но службата от реформирана се превърна в деформирана заради политически назначения“, посочи генералът.

ДПС внесе предложение за промяна на Закона за НСО

„Благодарение на политиците, които сложиха неуместни началници на НСО, службата от реформирана и призната в цял свят, се превърна в деформирана“, каза ген. Димитър Владимиров.

Едно от лицата, които сега се охранява, има и частна и държавна охрана, посочи още бившият директор на НСО. По думите му той е депутат, който е посетил три пъти парламента. „От къде идва сигналът? От това, което той говори в парламента или от това, което развива като политическа дейност? Това е държавно лице, към което има заплахи и го поемат под охрана, но има и частна охрана“, обясни ген. Димитър Владимиров.

СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ закриването на НСО?

По отношение на готвените промени в Закона за охраната той коментира, че е по-добре да отпадне този член за охраната на лица, свързани с националната сигурност на държавата. Там се опитват да вкарват политически натиск, последният пример беше шефът на КПКОНПИ, посочи ген. Димитър Владимиров.

„Какво ниво е шефът на КПКОНПИ, че да бъде пазен от НСО? По тази логика ще попитам защо не се пазят прокурори и съдии, които водят дела и осъждат?", попита той.

Според него, ако до два-три месеца не се потвърди сигналът, охраната трябва да се маха. По думите му трябва да се избистри кръгът на охраняваните лица и да се направи анализ на застрашеността. „Политиците да не се бъркат, а наистина експерти да се заемат с промените в НСО“, призова той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама