Денят накратко – 17 януари

19:00, 17 яну 20 25 1489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Може ли БСП да се надява на подкрепа от „Воля“ за вота на недоверие, ще получи ли Перник втора станция, измерваща чистотата на въздуха, ще изпълни ли казаното новия министър и какво стана с боклука от Италия и още:

***

Бъдещето на правителството

Днес БСП се срещна с „Воля“ и независими депутати по повод предстоящия вот на недоверие. За да бъде свалено правителството, са нужни гласовете на 121 народни представители. От „Воля“ обаче още се чудят как да гласуват. Партията тепърва ще обсъжда мотивите на БСП и ще вземе решение.

***

Проблемите в изборния процес – тема на дебат при президента Радев

Президентът Румен Радев проведе консултации за проблемите в изборния процес. Присъстващи бяха само представители на БСП и ДПС. От ГЕРБ бяха категорични, че търсят диалог по изборното законодателство, но въпросът трябва да се реши в парламента. От централата на партията съобщиха още, че премиерът Бойко Борисов не е получавал покана от президента за участие в консултациите. По време на днешната среща президентът Радев отново настоя за по-строги наказания при купуване на гласове. Държавният глава коментира, че българските партии масово участват и дори ръководят процеса.

***

Подготвя се едногодишна забрана за внос на боклук

До водната криза, която разклати правителството, се нарежда и още една – тази с боклука. Повод за притеснения и множество въпроси стана международното разследване за нерегламентиран внос на боклук от Италия. Днес обаче стана ясно от председателя на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева, че се подготвя промяна в законодателството. Подготвяната мярка предвижда едногодишна забрана за внос на боклук в България. Новият екоминистър Емил Димитров- Ревизоро също коментира темата. 

Междувременно службите на пристанище Варна-Запад започнаха проверка за внос на отпадъци. На място бяха екипи на прокуратурата, икономическа полиция и РИОСВ. Обект на проверката бяха 25 контейнера с отпадъци от пластмаса и каучук, пристигнали от Италия. Районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство. По нейни данни боклукът е от различен вид - има отпадъци от пластмаса, каучук, стъкло, текстил и дърво. Очакват се и анализът на Регионалната екоинспекция. По предварителни данни отпадъците не са токсични. Къде заловиха още незаконни отпадъци - в Пловдив и Луковит.

***

Перник поиска втора станция да мери чистотата на въздуха

Кметът на община Перник Станислав Владимиров е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една станция за измерване на качеството на въздуха в Перник. Желанието на общината е станцията да бъде поставена в близост до индустриалната зона, където освен предприятия има жилищни квартали с училища и детски градини. Това ще даде една по-точна и пълна картина за състоянието на атмосферния въздух и в тази част на града. Днес нямаше превишение на нивата на серния диоксид във въздуха на Перник. Отклонения обаче бяха регистрирани два поредни дни.

***

Гешев проверява сдружението, организиращо Луковмарш

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на Софийска градска прокуратура да извърши незабавна проверка на дейността на сдружение „Български национален съюз – „Еделвайс“. Сдружението е организатор на траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, известно като Луковмарш и насрочено за 22 февруари 2020 г. Провеждането му е забранено със заповед на кмета на Столична община. Проверката цели да установи дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии. Допълнително е указано главният прокурор да бъде уведомен своевременно при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

***

Трагичен инцидент с българин в Лондон

Откриха труп на българин в дома му в Лондон. Смъртта на 60-годишния българин е настъпила след множество наранявания, става ясно от съдебно-медицинската експертиза. Образувано е разследване за убийство. Според първоначалната информация в кръга от заподозрени за извършеното тежко криминално престъпление е друг български гражданин. Междувременно полицията в Лондон е арестувала 44-годишен мъж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама