Сачева: Манолова и БСП са отговорни за хората, останали без личен асистент

11:46, 16 яну 20 / Политика 25 2503 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Около 13 хил. души ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ. Тази сутрин народният представител от БСП Георги Гьоков коментира в парламента, че в края на миналата година, на всички срещи с общините и на всички въпроси от народни представители, Министерството на труда и социалната политика е твърдяло, че в бюджета на министерството за 2020 г. са предвидени средства за продължаване на финансирането на услугите „личен асистент” и „домашен помощник”. „Но годината си изтече и отново прекъсване и пълна неяснота по отношение на това какво ще се случва по предоставяне на тези услуги от общините и тяхното финансиране. Общините отново не знаят как да реагират“, категоричен е Гьоков. Той поиска да знае кой е отговорен за неприемливата ситуация и кой ще понесе отговорност?

13 хил. души остават без личен асистент

Социалният министър Деница Сачева побърза да му отговори и заяви, че БСП и Мая Манолова носят отговорност за хората, останали без асистенти. „Това се случва в следствие от Закона за личната помощ. Закон приет под натиск, чийто инициатор бе Мая Манолова. С доста силен, обществен и медиен натиск да се приемат набързо текстове, по които имаше редица отрицателни становища“, допълни тя и припомни, че законопроектът е бил внесен в Народното събрание от Корнелия Нинова.

„Това е резултат от приемаме на едно законодателство набързо, под натиск – само заради цели, които не са свързани с това да се приеме един закон, който да е справедлив и устойчив“, смята Сачева.

Социалният министър увери, че от септември досега има нарастване на хората, които получават лична помощ – от 5 000 до почти 20 000 лица. До края на месеца трябва да бъде приета национална програма, с която ще бъдат осигурени още 4 800 асистенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама