13 хил. души остават без личен асистент

12:15, 15 яну 20 / Общество 25 626 Биляна Иванова
1

Поискахме информация от общините за броя на хората, които до момента са получавали личен асистент като услуга, и колко от тях ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ. Към този момент знаем, че това са около 13 хил. души. Около 5 хил. са възрастните хора над 65 години. Това обяви социалният министър Деница Сачева пред журналисти в парламента.

Омбудсманът предупреждава: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

Законът за личната помощ въвежда ограничения за това да може да се ползва личен асистент само от хора и деца, които имат 90 и над 90% степен на увреждане“, обясни министърът и допълни, че по този начин се създава дисбаланс. „В момента в системата влизат хора, които не са получавали такава услуга. Броят им расте, като от септември досега от 5 хил. те вече са 20 хил.“, уточни Сачева.

Социалният министър съобщи, че се разработва Национална програма за грижи в домашна среда, за да могат да се покрият нуждите на колкото се може хора. До края на тази седмица или най- късно до началото на следващата ще стане ясно какви ще бъдат мерките.

Смятам, че е добре да помислим и за това какви промени могат да бъдат направени и на законово равнище, тъй като очевидно в закона има текстове, които биха могли да създават бъдещи проблеми“, каза още Деница Сачева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 50 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.