13 хил. души остават без личен асистент

12:15, 15 яну 20 25 1664 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Поискахме информация от общините за броя на хората, които до момента са получавали личен асистент като услуга, и колко от тях ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ. Към този момент знаем, че това са около 13 хил. души. Около 5 хил. са възрастните хора над 65 години. Това обяви социалният министър Деница Сачева пред журналисти в парламента.

Омбудсманът предупреждава: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

Законът за личната помощ въвежда ограничения за това да може да се ползва личен асистент само от хора и деца, които имат 90 и над 90% степен на увреждане“, обясни министърът и допълни, че по този начин се създава дисбаланс. „В момента в системата влизат хора, които не са получавали такава услуга. Броят им расте, като от септември досега от 5 хил. те вече са 20 хил.“, уточни Сачева.

Социалният министър съобщи, че се разработва Национална програма за грижи в домашна среда, за да могат да се покрият нуждите на колкото се може хора. До края на тази седмица или най- късно до началото на следващата ще стане ясно какви ще бъдат мерките.

Смятам, че е добре да помислим и за това какви промени могат да бъдат направени и на законово равнище, тъй като очевидно в закона има текстове, които биха могли да създават бъдещи проблеми“, каза още Деница Сачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама