Toyota инвестира 400 млн. долара в компания за летящи електромобили

21:00, 16 яну 20 / Любопитно 25 1059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският автомобилен производител Toyota съобщи, че инвестира близо 400 млн. долара в компания, която работи по летящи електромобили с цел „бързи, безшумни и достъпни авиотранспортни услуги“, предаде БТА.

Инвестицията в Joby Aviation идва на фона на стремеж на Toyota да се разшири в нови сектори, докато индустрията светкавично се трансформира. Президентът Акио Тойода обеща да превърне фирмата от „автомобилен производител в мобилна компания“.

Uber показа прототипа си на летящо такси

„Въздушният транспорт е дългосрочна цел за Toyota и докато продължаваме нашата работа в автобизнеса, това споразумение залага нашите цели към небето“, посочи в свое становище Тойода. „С помощта на това ново и вълнуващо начинание ние се надяваме да дадем свобода на движението и удоволствие на клиентите ни навсякъде – по суша, а сега и по вода“, подчерта той.

Основана през 2009 г., Joby Aviation разработва 4-местен електрически летателен апарат, който излита и каца вертикално като хеликоптер. Фирмата предвижда летателен апарат за масов транспорт, а не за продажба на индивидуални лица.

Joby Aviation вече има партньорство с компанията Uber за създаване на „градска услуга летящо такси“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама