На колко градуса да перем дрехите си и да пазим планетата

18:40, 16 яну 20 / Любопитно 25 1583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени препоръчват да перем дрехите при температура 25 градуса по Целзий на половин час, защото така те не избеляват, а отмитите микрофибри са наполовина по-малко, отколкото при температура 40 градуса в програма, продължаваща 85 минути, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

"Използването на по-кратки програми с по-ниска температура е лесен начин да удължим живота на дрехите", изтъкна ръководителят на изследването Луси Котън.

Микрофибрите, които се освобождават със стотици и хиляди при пране, през канализацията стигат до моретата. Там остават с години и морските създания ги поглъщат.

Учените от университета на Лийдс и от производителя на перилни препарати "Проктър и Гембъл" изследваха ефекта на различни машинни програми както лабораторно, така и в домашни условия. Прането им се е състояло от осем ярки и 12 тъмни тениски, като са използвали течен препарат. Ефектът е сравнен след 16 индивидуални цикъла или от 30 минути при 25 градуса по Целзий, или от 85 минути при 104 градуса по Целзий.

Центруфугата и на двете програми е била 1600 оборота в минута. Към всяко пране добавяли квадрати от бяла тъкан, за да оценят издръжливостта на цветовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама