Учредяват държавен ВиК холдинг (ОБНОВЕНА)

10:43, 16 яну 20 / Политика 25 1918 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Министерски съвет прие проект на постановление за одобряване на промени по бюджета на МРРБ за 2020 г. за учредяване на еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие ВиК холдинг ЕАД - София, стана ясно по време на редовно правителствено заседание. 

"С предложения проект се учредява български ВиК Холдинг ЕАД - София. Той ще е държавна собственост с капитал от 1 млрд. лв., който ще се сформира от държавна вноска. Средствата ще се предоставят от централния бюджет. Холдингът ще е с предмет на дейност - придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт, реконструкция на ВиК инфраструктура", уточни регионалният министър Петя Аврамова. 

Предвижда се в срок до 6 месеца след учредяване на дружеството, акциите и дяловете, които държавата притежава във ВиК дружествата, да бъдат внесени капитално със апортна вноска. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Български ВиК холдинг ЕАД ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавни участия. 

Членовете на Надзорния съвет ще бъдат петима, а на Управителния съвет трима.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че със създаването на дружеството ще се даде по-добър начин на управление на ВиК структурата.

Новият еко министър Емил Димитров - Ревизоро също подкрепи предложението. Според него мярката е навременна.

„Имаше маса градове, които умишлено не искаха да се включат в проектите. Това не се напомня. В Перник много отдавна трябваше да бъде завършен водният цикъл“, заяви от своят страна премиерът.

Той постави две задачи на новия министър. Вносът и износът на боклук. „Има брюкселски директиви. Какъв временен мораториум да се сложи, за да сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната“.

Заедно с икономическия министър трябва да проверят всички ВЕЦ-ове в страната, които използват питейна вода.

От БСП определиха мярката като "поредния опит за замазване на нечия отговорност". "Прехвърлянето всички ВиК дружества "под една шапка" означава, че всички кражби, които са се случвали до този момент в дружествата, както и неправилното управление ще бъдат заметени. Отговорност няма да се понесе от никого", заяви депутатът от левицата Иван Иванов. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама