Радев: Решенията за промени в Конституцията трябва да вземаме сами

15:30, 16 яну 20 / Политика 25 1378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният глава Румен Радев заяви в началото на срещата си с представили на Висшия адвокатски съвет, че по темата за промени в Конституцията той прави договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации, и българските институции, предаде БТА.

"Ако някой друг прави някакви други уговорки искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са управомощени да инициират промени в Конституцията. Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет", каза още президентът Румен Радев.

СБЛЪСЪК: Трябва ли независим прокурор да разследва главния?

"След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчно надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол", отбеляза още президентът, цитиран от БГНЕС.

Радев припомни, че още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обяви за необходимост от промени в конституцията, а през ноември инициира и широк обществен дебат. Президентът каза на срещата с ВАдС, че тя е важна, защото целта на тези консултации е да се откроят проблемите и възможните решения, не само в правосъдната система, а и в редица други важни области.

Той подчерта, че българската адвокатура за последните три десетилетия натрупа един солиден опит в отстояването на правата на българските граждани по тази Конституция и често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

Темата за промени в конституцията е изключително чувствителна. Тема, която на моменти се приема дори болезнено от гражданите. Ето защо това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани не емоционално, а да бъдат разглеждани на експертно ниво, изключително прецизно, на моменти дори предпазливо, защото конституцията е не само основният ни закон, Конституцията е основата на която се крепи цялото законодателство, на което се крепи правовата държава и която е гарант за стабилността на обществото“, каза председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова. Тя обви, че ВАдС ще представи подробно писмено становище за това какви промени те виждат.

Консултациите при Радев не били публичен линч за Гешев и Цацаров

Днешната среща е част от консултациите, които държавният глава организира по повод исканите от него промени в Конституцията. Президентът започна срещите през декември и вече обсъди темата с правния си съвет и с представители на академичната общност.

Евентуални промени в Конституцията, свързани с правомощията на главния прокурор и контрола над него, Радев обсъди и с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Правителството вече предложи промени в Закона за съдебната власт, които регламентират, че главният прокурор ще бъде контролиран от независимо лице.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама