С 0,9% увеличават пенсиите в Испания

20:15, 14 яну 20 / Свят 25 346 Topnovini
1

Новото ляво правителство на Испания одобри повишаване на пенсиите с 0,9% през тази година. Решението беше взето на първото заседание на кабинета, съобщава БГНЕС.

11-те милиона пенсионери в Испания ще получат увеличение с 0,9% през 2020 г., което е равно на очаквания ръст на инфлацията, за да се гарантира, че "не губят покупателна способност", заяви лидерът на социалистите на пресконференция след одобряването на мярката.

Ниските разходи за живот в Българя са примамливи за немски пенсионери

Ако процентът на инфлацията се окаже по-висок от 0,9 процента, пенсионерите ще получат плащане в началото на 2021 г., за да бъдат компенсирани за разликата, добави той.

Пенсиите в Испания спряха да се свързват с инфлацията през 2014 г. като част от мерките за икономии, въведени от консервативния предшественик на Санчес по време на финансовата криза в страната.

Повишаването на пенсиите в съответствие с инфлацията беше една от мерките, включени в коалиционното споразумение, подписано между социалистите на Санчес и партията срещу икономиите Подемос след повторни общи избори през ноември.

Педро Санчес е новият премиер на Испания

Санчес, на власт от юни 2018 г., отново положи клетва като министър-председател миналата седмица, като стана глава на първото коалиционно правителство на Испания от 30-те години на миналия век.

През последните години пенсионерите организират редовни улични протести с искане за по-високи пенсии. Застаряващото население на Испания и намаляващата раждаемост предизвикаха опасения от потенциални сериозни проблеми с пенсиите и доведоха до призиви за реформа на системата.

Санчес заяви, че неговото правителство ще работи за осигуряване на "устойчива" пенсионна система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани