Ниските разходи за живот в Българя са примамливи за немски пенсионери

21:40, 10 сеп 19 / Любопитно 25 3845 Шрифт:
Topnovini

Страните от Югоизточна Европа все повече очароват немските пенсионери. В страни като Унгария, Румъния, Хърватия, България и Гърция живеят според германското пенсионно осигуряване над 10 000 германски пенсионери, което е около два пъти повече от преди десет години, съобщи БГНЕС.

Пенсионерите живеят в България най-евтино

Като цяло, никога досега толкова много германски пенсионери не са прекарали залеза на живота си в чужбина. Наскоро пенсионното осигуряване прехвърли около 240 000 пенсии на германци с чуждестранно местожителство по целия свят.

Според Федералната статистическа служба, разходите за живот в България са най-евтините в европейски план. Тук потребителите трябва да плащат само около наполовина по-малко за обичайните продукти и услуги , колкото средно се плаща във всички държави-членки на ЕС. Така че килограм ябълки струва равностойността на 0,60 евро. Фризьорът струва еквивалента на 15 евро за дамска прическа с изсушаване. Вносните стоки като тестени изделия, сирене, дрехи или обувки обаче често са много по-скъпи, отколкото в Германия.

Източноевропейските мигранти са вдигнали до рекордни нива населението на Германия

Страната спешно се нуждае от хора. Според прогноза на ООН, България ще загуби почти половината от населението си поради емиграцията до края на века.

Експерти обаче предупреждават за случи, при които германските пенсионери са си направили криво сметките. Те са били без езикови умения и без представа за медицински грижи. „Колкото по-възрастни са, толкова по-лошо става“, казват те. Дори местожителството на популярното Черноморие може да се окаже автогол. Много места са като мъртви през зимата, така че няма място за стари хора. При закупуване на недвижими имоти също така трябва да се внимава да не попаднете при фалшив нотариус.

В съседна Румъния има живописни села в Трансилвания, където пенсионери от Германия, Франция и Холандия са закупили къщи и живеят според мотото „Назад към природата“. Това обаче е по-вероятно да бъде тенденция в средносрочен и дългосрочен план - когато Румъния ремонтира инфраструктурата и най-вече здравеопазването си. Защото в Румъния при един инфаркт или фрактура на бедрената шийка не е безпроблемно осигуряването на медицинска помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама