Акцент на деня: Ревизоро, Язовиро и водната криза

17:30, 14 яну 20 25 2440 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес на политическата сцена изгря РевизорЪТ. Ама не по Гогол.

След двучасов коалиционен съвет ГЕРБ и „Обединени патриоти“ избраха депутата от ВМРО Емил Димитров, известен с прякора Ревизоро, за нов екоминистър с основна задача да ревизира водната криза.

"Не изгарям от желание да съм министър. Приех поста, за да не падне правителството", така Ревизоро коментира бъдещото си назначение в МОСВ. По отношение на водната криза той подчерта, че трябва да се запознае със ситуацията в Перник, която определи така: „ако даваме вода - отиваш в затвора, ако не даваме - хората остават без работа“. Според него трябва да се търси баланс между интересите на перничани и тези на бизнеса. 

Ревизоро ще седне на „горещия стол“ на Нено Димов, който ще остане в родната история като първия задържан действащ министър. Това е деветата рокада в кабинета „Борисов 3“. Очаква се да бъде гласувана в Народното събрание още в сряда.

„Показното убийство“ на Нено Димов


Снимка: Прокуратурата

Нено Димов бе задържан след спецакция на МВР и ДАНС заради водната криза в Перник. Повдигнато му е обвинение за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата като екоминистър Нено Димов е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки спадащото ниво на водата в язовир "Студена". В събота специализираният съд гo остави в ареста. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов определи ареста му като „показно убийство“. След коалиционния съвет днес той обясни, че войводите отново са заявили позицията си, че не приемат Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са провеждани години назад.

Сътресения в управляващата коалиция заради скандалния ревизор?


Снимка: БГНЕС

Съмнения за сътресения в управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се появиха след днешния и първи за годината коалиционен съвет. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов излезе видимо ядосан, като заяви, че срещата е преминала „изключително неприятно“. Той обаче отказа да коментира дали коалицията е стабилна.

Реакцията на Валери Симеонов не е изненадваща, като се има предвид, че преди две години именно той обвини Ревизоро в тежък лобизъм заради спорните промени в регулациите на търговията с горива.

Името на Емил Димитров се свързва и с друг скандал – т. нар. поправка „Домусчиеви“, която беше внесена през 2018 г. Тя щеше да позволи на братята Домусчиеви да не плащат близо 60 млн. лв. неустойки на държавата по договора си с Българския морски флот. Валери Симеонов се обяви и срещу тази поправка, като дори заплаши да напусне управляващата коалиция.

Ревизоро бе в центъра и около избора на нов шеф на антикорупционната комисия. Именно той води преговорите на управляващата коалиция със Сотир Цацаров, като сам обяви, че лично е успял да го убеди да приеме поста.

Емил Димитров – Ревизоро, който е бивш шеф на митниците при правителството на Сакскобургготски, в момента е депутат и председател на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата. Той е звършил Института за музикални и хореографски кадри, а след това и Висшия икономически институт. През 1992 г. постъпва в Министерството на финансите и започва работа като районен ревизор, като само пет години по-късно е избран за ревизор на годината. Оттам идва и широкоразпространеният му пряко Ревизоро.

Ревизоро или Язовиро?

Емил Димитров – Ревизоро, който сякаш по ирония на съдбата е роден в Перник, бе подхванат от духовитите потребители на социалните мрежи, след като се разбра, че ще бъде наследникът на Нено Димов. Той веднага се сдоби с нов прякор – Язовиро.

Както при повечето шеги, и тук, разбира се, има доза истина, защото именно състоянието на язовирите ще трябва да е една от първите му грижи, след като прекрачи прага на МОСВ.

Опозицията критикува


Снимка: БГНЕС

„Борисов сменя резервните гуми на автомобил, чийто двигател не работи, така лидерът на БСП Корнелия Нинова определи смяната на екоминистъра. Според нея рокадата на най-високо ниво няма да промени нищо. "Борисов сменя министрите, но политиката и модела ги прави той. Много пъти сме били свидетели на смяна на министри, но нищо не се променя в стила на управление. Затова и нашата амбиция е да се смени цялото правителство“, заяви соцлидерката.

Нинова посочи, че вината за водната криза е генерална. „Този начин на управление обезличава кръвоносната система на държавността, а именно институциите. Борисов направи така, че за 10 години всички проблеми в държавата да се решават от един човек“, изтъкна тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама