Вулканът Таал на Филипините не спира да изригва

09:44, 14 яну 20 / Свят 25 1096 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава изригването на вулкана Таал във Филипините, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кратерът на вулкана е избълвал нова струя от лава на височина 800 метра. Вулканът, който се намира на остров насред езеро в провинция Батангас, южно от столицата Манила, е обгърнат от облак от вулканична пепел, прорязван на моменти от светкавици.

Филипините обявиха бедствено положение

В продължение на осем часа тази сутрин бяха засечени около 50 вулканични земетресения, което е индикация за надигащата се магма, предупреждава филипинският Институт по вулканология и сеизмология.

Таал се събуди в неделя - като последното му изригване е от 1977 г. - и изхвърли стълб от лава и пепел на височина 15 километра в небето. Облаци вулканична пепел достигнаха Манила, намираща се на около 65 километра на север. Основното летище на Филипините беше затворено в неделя и за няколко часа вчера, докато облаците вулканична пепел се разсеят.

Заради изригването на Таал бяха евакуирани над 30 400 души в провинциите Батангас и Кавите. Много училища и правителствени учреждения, включително в Манила, са затворени заради рисковете за здравето от вулканичната пепел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама