Отнетото от германските социални служби българско бебе остава в приемно семейство

20:23, 13 яну 20 / Общество 25 685 Topnovini
1

Отнетото от германските социални служби българско бебе остава в приемно семейство в Германия поне още седмица, това обясни адвокатът на родителите, съобщава bTV. 

В края на декември семейството претърпява катастрофа в Унгария. Налага се операция на бебето заради кръвоизлив в главата, но лекарите установяват и постар хематом и сезират социалните служби заради съмнения за родителска небрежност.

Отнеха 7-месечно бебе от българско семейство в Хамбург

На 9 януари детето беше настанено в приемно семейство. Родителите ще могат да го видят утре.

„Ще мога да видя и приемното семейство, къде е настанена. Трябва да видя детето как е. Ще искам да огледам, да я проверя. Страх ме е. Страх ме е къде е тя, при какви хора е. Много се притеснявам. Пращам й цялата ми енергия, знам, че тя ме усеща“, споделя майката.

В официално писмо до bTV германските власти обясняват, че съдът ще прецени колко време детето ще остане в приемно семейство. „Според информацията от болницата има ясни сигнали, че съществува родителска небрежност. Безопасността на детето е най-важна и наша задача е да го защитим“, пише в позицията.

Родителите ще търсят правата си в съда. Адвокатът по семейно право Рюдигер Шулц-Ганзен поема случая. Според него на този етап не са нарушени правата на родителите.

„Държавата е длъжна да направи това, когато има и най-малко съмнение за безопасността на детето. И повтарям – съмнение, а не твърдение. Вече тече проверка и в болницата. На 21 януари ще има първа информация“, каза Рюдигер Шулц-Ганзен, адвокат по семейно право. 

Дотогава детето ще е в приемното семейство. Българското посолство в Берлин също съдейства за разрешаване на случая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 125 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.