Отнеха 7-месечно бебе от българско семейство в Хамбург

20:23, 10 яну 20 / Общество 25 2512 Topnovini
1

Българско семейство, живеещо в Хамбург, търси помощ от институциите у нас, след като 7-месечното им бебе било отнето вчера от Германската агенция за закрила на детето, съобщава БНТ. 

Причината е, че лекари се усъмнили, че детето е тормозено в семейството. Държавната агенция за закрила на детето, министерствата на външните работи и на правосъдието, както и посолството ни в Берлин извършват спешна проверка по случая.

1300 деца не са били взети от семействата им, благодарение на социалните

На 20 декември семейството претърпява катастрофа в Унгария. "Пострада най-много дъщеря ни. След катастрофата дойде Бърза помощ. Настаниха ни в болницата в Кечкемет. Прегледаха само мен. Детето не го прегледаха, въпреки нашето настояване, защото тя плачеше през цялото време", разказва майката.

Веднага след като се върнали в Хамбург, отишли отново в болница. Прегледът продължил 5 часа. Детето имало кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция. Докторът открил и по-стар хематом. Той не бил от катастрофата.

След тази операция докторите са информирали социалните служби, че има евентуално насилие вкъщи. "При първия разпит казаха, че не намират нищо нередно и затова поискаха моето съгласие да отнесат случая до Агенцията за закрила на детето", казва майката, която се съгласила. 

Проверката продължила. Рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонас били достатъчни за решението на Агенцията за закрила на детето в Германия. "Излязоха със заключението, че с детето е злоупотребявано по точно определен начин - хванато е подмишниците и е разтръскана главата силно поне 10 пъти", обяснява майкта.

Родителите - отричат, а разпореждането на агенцията е да се отнеме незабавно детето. Това се случило вчера. "Накараха ме да й приготвя любимите нейни неща - играчки и подобни. Донесоха ми я. Казаха ми, че имам право само на една целувка с нея, без да я докосвам, защото било опасно и от тогава не съм я виждала", казва майката.

"Първо се свързахме с немски адвокат - веднага се заема със случая. За него не бил първи", коментира бащата. Седеммесечното момиче вече е в приемно семейство в Германия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи