Акцент на деня: Порода убиец

17:30, 13 яну 20 / Акценти 25 2601 Цветилена Симеонова
1

Жестоко убийство в село Галиче потресе България в събота. 18-годишната Андреа Руменова беше открита в къщата си с прерязано гърло и следи от изнасилване. Тя е ученичка във врачанско училище, баща ѝ работи в чужбина, а майка ѝ е напуснала семейството. Задържан за убийството е 17-годишният Аксел Олеков - криминално проявен младеж от същото село.Той е направил пълни самопризнания. Максималното наказание, което може да получи, е 12 години лишаване от свобода, тъй като е непълнолетен.

Хронология

Около 1.00 часа на 11 януари убиецът отишъл при Андреа, тъй като я харесвал. Влязъл в къщата ѝ през отворен прозорец на мазето и отишъл в стаята ѝ, като взел желязна пръчка. Пострадалата спяла, а той я събудил, като предложил да осъществят полов акт. Тя обаче се развикала и той започнал да я удря, докато спре да дава признаци за живот, след което я изнасилил. След това прерязал гърлото ѝ с нож, тъй като се опасявал, че може да е жива и да разкаже за случилото се. Преди да избяга от местопрестъплението открил портмонето ѝ, в което имало пари. На път за дома си той изхвърлил ножа и портмонето, а на другия ден с парите си купил ръкавици, маратонки, тонколона и таблет. Открит е от полицията в дома си. Намерени са дрехите, обувките и ножът, с които е извършил престъплението.

Порода убиец

Главният прокурор Иван Гешев определи престъплението като зверско, а вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че подбудите са присъщи по-скоро за животните, а не за хората. А профилът на извършителя е изключително познат - подобен на този на убийците на 6-годишната Кристин от Сотиря и на журналистката Виктория Маринова от Русе. Всички те попадат под профила на социопата. И тримата са млади, криминално проявени, от малцинствата, без образование и с агресивни прояви. И Мартин Трифонов, и Северин Красимиров, и Аксел Олеков извършили престъпленията си спонтанно с цел задоволяване на животински инстинкти.

Закъснели мерки

Иван Гешев обясни, че МВР, прокуратурата и местната власт ще започнат съвместна политика за анализ на всички населени места по отношение на лица с две или повече висящи дела. „Такива лица са известни на местния кмет, полицай и РПУ. Време е да се подобри връзката между МВР, прокуратурата и местната власт, за да се вземат мерки те да не са на свобода, за да не се случат такива трагедии. Защото това лице, което е задържано в момента, е осъждано и е на изпитателен срок. И може би това е вината на институциите – ако те бяха координирани и по-добре си говореха, можеше да не се стигне до този трагичен край“, коментира главният прокурор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.