Къде по света има най-много столетници?

13:30, 12 яну 20 / Любопитно 25 683 Topnovini
1

Чудили ли сте се къде по света има най-много столетници? А дали тайната на дългия живот и добро здраве се крие в определени места по света? Дали природата има общо, или всичко е просто ген?

Японската префектура Окинава разбива всякакви митове, отговаря на всички тези въпроси, и поставя рекорди за най-много живи столетници.

Най-южната японска префектура е съставена от 160 острова, намиращисе в Източнокитайско море. Климатът е субтпоричен. Тези острови крият най-големия брой столетници в света - цели 76 на 100 хил. жители население.

Пред ВВС тайната на дългия сжи живот разкрива Емико - преди да стане главен готвач, тя е работила като диетолог. Тя живее в Огими - село с население от 3000 жители, известно с рекордния си брой столетници.

Следвайки рецептите на старейшините си, Емико създава меню за дълголетие, основано на сезонните зеленчуци.

"Готвим това, което отглеждаме в зеленчуковата градина, а на клиентите се сервира веднага. Нашият начин на живот се базира на това зеленчуковата градина и кухнята да са много тясно свързани, а храната да бъде свежа", казва Емико.

Средната възраст в селото e 91 години.

Друга част от столетниците все още води активен начин на живот - все още работят като танцьори, произвеждат тофу, ръководят различни асоциации.

"Не се опитваме да живеем максимално дълго, то се случва естествено. Всички се събираме, смеем се и плачем заедно. Това е хубавото. Това е, което има значение", казват местните.

Другата тайна на острова е скрита в особен сорт лимон, наречен шикуваса. Именно градът на дълголетниците - Огими, е най-големият износител в света. А възрастните /не пенсионери/обожават горчивия сок на шикуваса, който има и противовъзпалителни свойства.

Независимо от 103-годишната си възраст, Татики Шиншпуку продължава да грижи за градината си. Купил я, когато се пенсионирал, за да има занимавка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 125 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.