Прокуратурата: Нено Димов е виновен за водната криза в Перник

15:05, 10 яну 20 / Политика 25 1907 Василена Йорданова
1
2
3
4

Нено Димов е виновен за водната криза в Перник. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата във връзка с проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите за кризата в Перник, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена безстопанственост. Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че той умишлено не е положил достатъчно грижи за язовир "Студена" и е довел до изразходването на милиони литри вода. Наказанието за това по закон е от 2 до 8 години затвор. „Дали е виновен или не ще каже съдът“, коментира наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Съгласно Закона за водите  яз. "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от МОСВ, наблюдава се от ВиК-Перник. От началото на 2018 г. нивото на водата в язовира е намалявало и ВиК е уведомявало за това непрекъснато Общината, Областната управа и министъра, който лично утвърждава ежемесечния график за водоподаване, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Нено Димов подаде оставка, Бойко Борисов я подписа

Димов в разрез със закона е разрешавал водоползване от язовира за промишлени дружества - "Стомана Индърстри" и "Топлофикация-Перник" и още 16 търговски дружества, въпреки че е уведомяван за намаляващия обем и е нарушил задълженията си. Има и случаи, когато е давал дори и повече вода от поисканото.

Димов е разрешавал водата на Перник да изтича към предприятията от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 г. За проверявания от прокуратурата период отпуснатите количества вода са над 7,2 млн. куб. метра. Причинените щети са за над 11, 8 млн. лева.

До момента няма доказателства дружества незаконно да са присвоявали воден ресурс, няма и данни, че в случая става въпрос за корупционни практики, но се работи по всички версии. 

„Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем воден ресурс, в яз. „Студена“ щеше да има над 7 млн. куб. метра вода, достатъчни, за да няма режим в Перник въобще“, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

По случая се проверяват и всички длъжностните лица от ВиК Перник. Правомощията на длъжностните лица от МРРБ в дружеството са свързани най-вече с разходването на средствата на дружеството и поддържането на ВиК мрежата в съответната община. Към момента няма доказателства за виновност на тези длъжностни лица, съобщи наблюдаващият прокурор. Той подчерта, че за водния ресурс на яз. "Студена" и останалите съоръжения със стратегическо значение отговаря министърът на околната среда и водите.

Петя Аврамова не е разпитвана за водната криза

В досъдебното производство се разследва както водният ресурс на яз. „Студена“, така и ремонтът на язовирната стена и действията на служителите на ВиК дружеството в Перник. От държавното обвинение заявиха, че ремонтът на стената е приключил преди 2018 г. и е извършван изцяло на подводен принцип. "Няма нито едно доказателство, което да сочи, че източван воден ресурс заради този ремонт", обясни наблюдаващият прокурор.

По думите на Кънев досъдебното производство е образувано преди месец, като по него са събрани над 40 тома доказателства.

Кънев обяви, че Нено Димов е задържан за 72 часа, които ще изтърпи в следствения арест. „Считам, че доказателствата дават основание да се предположи, че той може да извърши друго престъпление или да повлияе на производството“, коментира Кънев. По думите му Димов би могъл и да разпореди документи да бъдат укрити или унищожени. „Най-вероятно утре ще поискаме постоянно задържане под стража“, заяви прокурорът. 

Освен във ВиК и МОСВ, претърсвания е имало и в жилищата на бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, бившия кмет на града Вяра Церовска и Нено Димов. В дома на Димов са били иззети и документи, касаещи концесии с „Юлен“ АД.

Каракачанов определи ареста на Нено Димов като "показно убийство"

"Това не е краят, това е началото. Нашата работа продължава не само в Перник. Ще направим всичко възможно, за да стигнем до всички виновни за кризата и да предотвратим такъв процес на други места в страната", обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той отбеляза, че подаването на питейна вода е от значение за националната сигурност, затова са назначени проверки във ВиК дружествата в цялата страна. Ако има данни за престъпления, ще се докладва на прокуратурите, за да се вземе отношение. "Ще направим всичко възможно, за да стигнем до края и да предотвратим такива ситуации в страната", посочи той.

Борисов: Подготвят се акции за боклука на още 7 места

Боклукът не е предмет на това досъдебно производство. Двете не ща нямат нищо общо – те вървят паралелно, но не са свързани, коментира още Иванов. Той обясни, че е разпредена проверка на всички площадки, които се използват за съхранение и преработване на боклук. След като бъде извършена и бъдат събрани необходимите документи, ще бъде докладвано на прокуратурата. По темата за боклуците има сформиран щаб, където ежедневно постъпва информация, добави главният секретар на МВР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 125 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.