Нено Димов подаде оставка, Бойко Борисов я подписа

13:00, 10 яну 20 / Политика 25 3675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от правителствената информационна служба. Кой ще замени на поста Нено Димов ще стане ясно след заседание на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, който се очаква да се събере в началото на следващата седмица.

Димов е преместен от 3-то РПУ в Национална следствена служба (НСС).

Димов беше един от отведените за разпит при вчерашната акция на Специализираната прокуратура, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност" и Антикорупционната комисия заради водната криза в Перник. Проверката беше разпоредена лично от главния прокурор Иван Гешев. 

Димов прекара нощта в ареста на столичното трето РПУ. Той е първият действащ министър в демократичната история на България, който пренощува в ареста. 

Нено Димов е взел решение за оставка, независимо от това дали ще стане обвиняем. Дали ще му бъде повдигнато обвинение и за какво ще бъде оповестено в 15 ч. 

Вчера премиерът Борисов коментира, че оставката е въпрос на коалиционно решение. Днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че е разговарял с премиера Бойко Борисов относно акцията, която нарече "показно убийство". Според опозицията обаче, искането на оставки на ресорните министри по водната криза дори е закъсняло. От БСП  готвят вот на недоверие към кабинета заради водната криза в Перник и незаконния боклук.

Нова рокада в кабинета?

Ако оставката на екоминистъра бъде гласувана от депутатите, това ще бъде деветата министерска рокада в кабинета "Борисов 3". До този момент с министерските постове се разделиха проф. Николай Петров  (Здравеопазване), Валентин Радев (Вътрешни работи), Ивайло Московски  (Транспорт, информационни технологии и съобщения), Николай Нанков  (Регионално развитие и благоустройство), Румен Порожанов (Земеделие и храни), Валери Симеонов (вицепремиер по икономическата и демографската политика), Цецка Цачева (Правосъдие) и Бисер Петков (Труд и социална политика).

Това е втората оставка в кабинета от квотата на "Обединени патриоти" след тази на вицепремиера Валери Симеонов.

Борисов се раздели и със зам.-министрите на икономиката, на енергетиката и на младежта и спорта - Александър Манолев, Красимир Първанов  и Ваня Колева. При Манолев причина за оставката му бяха подозрения за злоупотреби с европейски средства за къщи за гости, а при Първанов и Колева - закупени имоти на съмнително ниска цена.

СБЛЪСЪК: Има ли основание БСП за поредния вот на недоверие?

Кой е Нено Димов?

Нено Димов е роден е на 20 септември 1964 г. в София. Първоначално завършва 9 френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, а след това математика в Софийския университет през 1991 г. През 1997 г. защитава дисертация по физика към БАН.

От 1997 до 2001 г. е главен секретар на Министерството на околните среди и водите и заместник-министър. Между 1997 и 2000 г. е член на Управителния съвет на Европейската агенция по околната среда.

Депутат в 40-ото Народно събрание от "Демократи за силна България".

Той е председател на Института за дясна политика. Носител е на Ордена на Кралство Швеция „Officer First Class“ (2000) за принос в процеса на европейска интеграция на Република България.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама