Отложиха делото за убийството на 6-годишната Кристин от Сотиря (ОБНОВЕНА)

11:40, 09 яну 20 25 2620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдът в Сливен отложи делото за убийството на 6-годишното момиченце от село Сотиря, съобщи bTV. Обвиняемият Мартин Трифонов поиска съкратено съдебно следствие, а близките на детето заведоха граждански искове за 600 000 лв.

Обвиняемият запази мълчание в коридорите и в съдебната зала, където близки на детето дойдоха да подкрепят семейството. Майката на убитото момиченце поиска обезщетение от 400 000 лв., а бабата и дядото - по 100 000 лв.

Делото ще се гледа по реда на съкратеното следствие и ще продължи на 30 януари с показанията на съдебния лекар.

21-годишният Мартин Трифонов е обвинен за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Второто обвинение е опит за изнасилване по чл. 152 от НК, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".

Без съкратено следствие за тежки убийства

Първото заседание е подготвително, като на него се изяснява дали има допуснати процесуални нарушения, искания за доказателства и др., предава БТА. След това съдът насрочва заседание по общия ред в едномесечен срок с призоваване на свидетели и вещи лица. По това дело няма да бъде допуснато съкратено следствие, заради промяната в закона, която забранява такава процедура при умишлено причиняване на смърт, посочи говорителят на Окръжен съд - Сливен съдия Мартин Данчев, който е и докладчик по делото.

Престъплението беше извършено на 15 август, като Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен след като оказал съпротива. Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и доживотен затвор без право на замяна за убиеца на седемгодишната Кристин.

Обвиняемият Мартин Трифонов ще бъде докаран под конвой в сливенския съд, където вече го чакат близки на момиченцето.

"Очаквам да получи доживотна присъда без право на замяна и да има справедливост и възмездие за моето малко Криси. Един цял български народ сме се борили за тази доживотна присъда. Дано съдебната система осъзнае, че наистина той трябва да я получи на първо разпоредително дело", заяви бабата на Кристин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама