Без съкратено следствие за тежки убийства

10:05, 09 окт 19 / Политика 25 1999 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание реши съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт. Депутатите приеха окончателно поправката на ГЕРБ в Наказателно- процесуалния кодекс, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Институтът за съкратено съдебно следствие дава възможност за намаляване на присъди. 

Отпадна идеята на БСП, „Воля“ и „Обединени патриоти“ съкратен съдебен процес да няма и при тежка телесна повреда. Мотивът на ГЕРБ е, че делата ще се проточат. 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова докато ГЕРБ управлява справедливост няма да има. "Ако днес някой изнасили и убие дете, присъдата му се намалява с 1/3. След това може да бъде намалена отново, защото се е подобрил в затвора. Може и да бъде помилван", коментира тя. 

От ГЕРБ контрираха, че това е спекулация. Депутатът Красимир Ципов се обърна към БСП: "Можем ли да дадем гаранция, че няма да имаме присъда под минимума- нека бъдем откровени, не можем да дадем такава". Той уточни, че не при всички случаи се намаляват присъди

Зам.- председателят на ПГ на БСП Крум Зарков изтъкна, че приетият текст е сериозно осакатен и не е правно издържан. Левицата отново защити предложението си, че и тежката телесна повреда трябва да бъде престъпление без съкратено следствие.

Съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов също обяви, че продължават да стоят зад предложението си.

ГЕРБ надделяха и вчера в правна комисия. Партиите се втурнаха да изменят закони след тежкото убийство на момиченце в Сотиря. Съкратеното следствие вдигна градуса в Народното събрание по- миналата седмица. По искане на БСП председателите на парламентарните групи се събраха извънредно да обсъдят промените. Тогава стана ясно, че консенсус по- скоро няма, но решение ще има преди "изборната ваканция".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама