Захариева: България ще купува газ, който е изгоден за потребителите

08:40, 08 яну 20 / Политика 25 1812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-важното е българският интерес да бъде защитен във всяка ситуация. Именно това прави българската дипломация и правителство. Днес премиерът ще открие първия стратегически диалог между България и САЩ, който беше договорен при неговото посещение във Вашингтон. Ще бъдат обсъдени много важни теми и за двете страни”, това заяви външният министър Екатерина Захариева по Нова телевизия.

Борисов ще участва в официалното пускане в експлоатация на газопровода "Турски поток" в Истанбул. "Турски поток" ще пренася руски газ по дъното на Черно море през Турция до Европа. Целта на Русия е доставките за Европа да не минават само през Украйна.

Екатерина Захариева е убедена, че на днешната церемония Борисов ще разговаря с Путин и ще изчисти недоразумението за бавенето на строежа на газопровода. Според външния министър критиката на Путин, че бавим газопровода, не е била "дърпане на уши", а по-скоро руският президент не е бил достатъчно информиран, че работим по трасето.

„България ще купува газ, който е най-изгоден за българските потребители. Към този момент, до първото закупуване на втечнен газ, страната ни имаше възможност да купува само от един източник. Преди първото правителство на премиера Борисов, България купуваше газ на много по-високи цени от повечето европейски държави с еднакъв доставчик. Работата по реална диверсификация на източника ще доведе и до по-ниски цени", допълни тя.

Българското правителство работи по диверсификацията на газа. Не само на пътя, но и за източниците му. Интерконекторът между България и Гърция е един от най-важните газови проекти за нас. Има планове и за участие на българската държава в терминала за втечнен газ в Александруполис. Тоест от много години, редица правителства са говорили за тази диверсификация, но реално тя се прави от правителството на Борисов", каза минитър Захариева.

„Ние сме държава-членка на ЕС и сме длъжни да се съобразяваме с всички процедури по прозрачност. Обществената поръчка за избор на изпълнител се обжалваше, като това е абсолютно право на всеки един участник във всяка една процедура. В същото време по това трасе се строи изключително бързо”, обясни Захариева.

Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще открият днес и Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. „Идеята на стратегическия диалог е не да се убеждаваме един друг, а да работим в интерес на двете страни. Общото становище, което надявам се ще приемем, ще започне с глобалните въпроси. Панел, който ще председателствам аз”, отбеляза Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама