Световният еврейски конгрес оцени високо усилията на Борисов в борбата с антисемитизма

17:48, 07 яну 20 / Политика 25 1779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световният еврейски конгрес оцени високо усилията на министър-председателя Бойко Борисов в борбата с антисемитизма, съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи /МВнР/.

Световният еврейски конгрес (СЕК) изрази благодарност към премиера Бойко Борисов и българското правителство, в лицето на националния координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев, за усилията в борбата с омразата и насърчаването на толерантността в България. Това се посочва в писмо от вицепрезидента на СЕК Марам Щерн до Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи.

МВнР: Борбата на България с антисемитизма е международно призната

„Бих искал да засвидетелствам отново пред Вас, че ние от Световния еврейски конгрес високо ценим подкрепата на премиера Бойко Борисов за българската еврейска общност и неговия ангажимент да се бори срещу всички прояви на антисемитизъм и други форми на расизъм в България“, се посочва в писмото от вицепрезидента на Световния еврейски конгрес, който обединява повече от 100 еврейски общности.

„Искам да изразя дълбоката ни благодарност и уважение към Вашите лични постижения и ангажираност в борбата срещу омразата и насърчаването на толерантността. От назначаването Ви на поста Национален координатор за борба с антисемитизма и за запазване на паметта на Холокоста Вие наистина работите неуморно, съвместно с българската еврейска общност и други организации, за да следите и да се борите с антисемитизма“, заявява Щерн.

В писмото Световният еврейски конгрес подчертава солидарността от страна на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, кмета на София Йорданка Фандъкова, ръководителите на Българската православна църква към своите съграждани евреи.

Захариева: Работим активно за противодействие на антисемитизма

Вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес изразява своята увереност, че организацията ще продължи както тясното сътрудничество със заместник-министър Георгиев, но така също и изразява задоволство от изключителното взаимодействие между българските институции и официалната представителна организация на евреите в България „Шалом”, в лицето на нейния председател доц. д-р Александър Оскар.

В писмото се посочва още, че СЕК категорично осъжда и се дистанцира от всички опити да бъдат подкопавани усилията на българското правителство и организацията „Шалом”, в съвместната им борба с антисемитизма и езика на омразата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама